Faktaboks

Språkeksempel

Bouônjour ('God dag')

Jé d’meuthe en Jèrri ('Jeg bor på Jersey')

Tch’est qu’est tan nom? ('Hva heter du?')

Også kjent som

Jersey language, Jersey French, Jersey Norman French, normand de Jersey

Språkfamilie

Romanske språk

Land

Jersey

ISO-639:3
nrf

Jèrriais er et romansk språk som snakkes på kanaløya Jersey. Det er en normannisk dialekt som har sin opprinnelse i Normandie i Frankrike, og er en del av det nordfranske dialektområdet.

I tidligere tider var jèrriais det mest talte språket på Jersey, men i vår tid har engelsk overtatt som det dominerende språket på øya. Man regner med at ved begynnelsen av andre verdenskrig kunne rundt halvparten av Jerseys befolkning kommunisere på jèrriais, men etter 1945 er antallet språkbrukere kraftig redusert. Ifølge tall fra Ethnologue fantes det i 2011 ikke mer enn 1900 personer på Jersey som hadde jèrrais som morsmål, noe som utgjør under to prosent av øyas befolkning.

Fra 2019 er jèrriais ett av tre offisielle språk på Jersey, sammen med engelsk og fransk. Flere tiltak for å bevare språket er innført, blant annet med språkundervisning i skolene. Alle statlige barneskoler i Jersey tilbyr nå opplæring i språket, og elevene kan også fortsette å lære det på et høyere nivå.

Ordforrådet i jèrrais er i utgangspunktet normannisk, men det finnes enkelte lånord fra norrønt, engelsk, keltisk (bretonsk) og fransk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg