Intersjiktforbindelse, kjemisk forbindelse med sjiktstruktur der molekyler, ioner eller atomer tar plass mellom de todimensjonale sjiktene i vertstrukturen. En slik oppfylling medfører i de fleste tilfeller ekspansjon i en retning vinkelrett på sjiktene, i noen tilfeller svært meget.

Det har lenge vært kjent at silikater med sjiktstruktur (leirmineraler, talk m.fl.) kan ta opp organiske molekyler mellom sjiktene. Bl.a. har mineralet montmorillonitt lenge vært brukt som katalysator for dimerisering og oligomerisering av umettede, alifatiske forbindelser. Det har vist seg at montmorillonitt bare fra spesielle funnsteder kan brukes, noe som har sammenheng med den elektriske ladningstettheten mellom sjiktene (vanligvis kompensert av metallioner). Leire med montmorillonitt kan ta opp store mengder vann, se svelleleire. Det er på leirmineralbasis også syntetisert kompliserte, organiske forbindelser som inneholder flere aminosyrer og som har heliksstruktur, og man har fått disse til å replikere seg. I den forbindelse snakkes det om et «protoliv» som kan være en forløper for det organiske liv vi kjenner i dag.

Grafitt (se karbon) har en utpreget sjiktstruktur og kan som vert virke både som elektrondonor og elektronakseptor for molekyler og ioner. Grafitt interkalert med antimonklorid har bedre elektrisk konduktans (ledningsevne) enn metaller.

Intersjiktforbindelser basert på chalkogenider av innskuddsgrunnstoffene, dvs. sulfider, selenider, tellurider av titan, zirkon, vanadium, niob, molybden, og med alkalimetallioner mellom sjiktene, har potensiell interesse for utvikling av elektriske batterier med høy energitetthet. De beste resultater i laboratoriemodeller er oppnådd med titansulfid og litium, 480 Wh/kg. Verdien kan i noen grad sammenlignes med blyakkumulatorer som i seriefremstilling gir 35–40 Wh/kg (teoretisk 161 Wh/kg).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.