heliksstruktur

DNA. Til venstre skjematisk tegning av et stykke dobbelttrådet DNA. De to sukker-fosfat-kjedene (S-P-S-P) løper i motsatt retning, slik at de sidestilte basene vender mot hverandre innover i dobbeltmolekylet. Kjedene holdes sammen ved hjelp av hydrogenbindinger mellom basene, to bindinger mellom adenin-tymin og tre bindinger mellom guanin-cytosin. Stabile hydrogenbindinger kan bare etableres mellom adenin-tymin og guanin-cytosin. Det stigeformede dobbeltmolekylet er vridd til en heliks med ytre diameter 2 nanometer og minner om en vindeltrapp. Avstanden mellom basene er 0,34 nanometer, og det er 10 nukleotidepar i en omdreining av heliksen. Figuren er ikke gjengitt i riktige proporsjoner.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Heliksstruktur er et sirkulært mønster der hver sløyfe har lik radius og er forflyttet med samme avstand i forhold til forrige sløyfe. Hos mange kunstige polymerer og naturlige store molekyler har kjedemolekylene en tendens til å innta heliksstruktur. Den opptrer hos vanlig (isotaktisk) polypropylen, særlig fullkommen i de krystallinske områdene. Molekylkjedene til proteiner og stivelse (amylose) er ofte stykkevis heliksformede, og hos kollagen er til og med tre og tre proteinmolekyler tvunnet om hverandre til trippelhelikser.

Faktaboks

Uttale
hˈeliksstruktur
Etymologi

av gresk helix, ‘spiral’

Også kjent som

spiral

Nukleinsyrekjedene i arvestoffet (DNA) antas vanligvis å foreligge i form av dobbelthelikser. Det stavformede tobakkmosaikkviruset består av en heliksformet nukleinsyrekjede omgitt av en kappe av kuleformede proteinmolekyler som er stablet langs en skruelinje rundt denne kjeden. Også hos kolestriske og flytende krystaller er molekylene ordnet i en heliksstruktur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg