intersjiktforbindelser

Intersjiktforbindelsen stearamid i tantalsulfid.

Av /Store norske leksikon ※.

Intersjiktforbindelser er kjemiske forbindelse med sjiktstruktur der molekyler, ioner eller atomer tar plass mellom de todimensjonale sjiktene i vertstrukturen. Det medfører at avstanden mellom sjiktene øker, i noen tilfeller svært mye.

Faktaboks

Etymologi
av inter- og sjikt
Også kjent som
interkalasjonsforbindelse

Det har lenge vært kjent at silikater med sjiktstruktur (leirmineraler, talk m.fl.) kan ta opp organiske molekyler mellom sjiktene. Bl.a. har mineralet montmorillonitt lenge vært brukt som katalysator for dimerisering og oligomerisering av umettede, alifatiske forbindelser. Det har vist seg at montmorillonitt bare fra spesielle funnsteder kan brukes, noe som har sammenheng med den elektriske ladningstettheten mellom sjiktene (vanligvis kompensert av metallioner).

Leire med montmorillonitt kan ta opp store mengder vann, se svelleleire. Det er på leirmineralbasis også syntetisert kompliserte, organiske forbindelser som inneholder flere aminosyrer og som har heliksstruktur, og man har fått disse til å replikere seg. I den forbindelse snakkes det om et «protoliv» som kan være en forløper for det organiske liv vi kjenner i dag.

Grafitt (se karbon) har en utpreget sjiktstruktur og kan som vert virke både som elektrondonor og elektronakseptor for molekyler og ioner. Grafitt interkalert med antimonklorid har bedre elektrisk konduktans (ledningsevne) enn metaller.

Intersjiktforbindelser basert på chalkogenider av innskuddsgrunnstoffene, dvs. sulfider, selenider, tellurider av titan, zirkon, vanadium, niob, molybden, og med alkalimetallioner mellom sjiktene, har potensiell interesse for utvikling av elektriske batterier med høy energitetthet. De beste resultater i laboratoriemodeller er oppnådd med titansulfid og litium, 480 Wh/kg. Verdien kan i noen grad sammenlignes med blyakkumulatorer som i seriefremstilling gir 35–40 Wh/kg (teoretisk 161 Wh/kg).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg