Intersjiktforbindelsen

Intersjiktforbindelsen stearamid i tantalsulfid.

Av /Store norske leksikon ※.

Intersjiktforbindelser er kjemiske forbindelser med sjiktstruktur der molekyler, ioner eller atomer tar plass mellom de todimensjonale sjiktene i vertstrukturen. Det medfører at avstanden mellom sjiktene øker, i noen tilfeller svært mye.

Faktaboks

Etymologi
av inter- og sjikt
Også kjent som
interkalasjonsforbindelse

Det har lenge vært kjent at silikater med sjiktstruktur, for eksempel leirmineraler og talk, kan ta opp organiske molekyler mellom sjiktene. Blant annet har mineralet montmorillonitt lenge vært brukt som katalysator for dimerisering og oligomerisering av umettede, alifatiske forbindelser. Det har vist seg at montmorillonitt bare fra spesielle funnsteder kan brukes, noe som har sammenheng med den elektriske ladningstettheten mellom sjiktene, som vanligvis blir kompensert for av metallioner.

Leire med montmorillonitt kan ta opp store mengder vann, se svelleleire. Det er på leirmineralbasis også syntetisert kompliserte, organiske forbindelser som inneholder flere aminosyrer og som har heliksstruktur, og man har fått disse til å gjenskape seg selv. I den forbindelse snakkes det om et «protoliv» som kan være en forløper for det organiske liv vi kjenner i dag. Se livets opprinnelse.

Grafitt har en utpreget sjiktstruktur og kan som vert virke både som elektrondonor og elektronakseptor for molekyler og ioner. Grafitt interkalert med antimonklorid har bedre elektrisk ledningsevne enn metaller.

Intersjiktforbindelser basert på chalkogenider av innskuddsgrunnstoffene, det vil si sulfider, selenider, tellurider av titan, zirkon, vanadium, niob, molybden, og med alkalimetallioner mellom sjiktene, har potensiell interesse for utvikling av elektriske batterier med høy energitetthet. De beste resultater i laboratoriemodeller er oppnådd med titansulfid og litium, 480 Wh/kg. Verdien kan i noen grad sammenlignes med blyakkumulatorer som i seriefremstilling gir 35–40 Wh/kg (teoretisk 161 Wh/kg).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg