Versal/minuskler
Versaler og minuskler i det norske alfabetet. Skrift: «Adobe Garamond».
Versal/minuskler
Lisens: CC BY SA 3.0
Trajansøylens bokstaver
Edward Catichs avtegning av innskriften på Trajansøylen. 113 evt. Disse og lignende bokstaver fra samme periode er forbildet for de store bokstavene i det latinske alfabetet.
Trajansøylens bokstaver
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Versaler er en typografisk betegnelse på alfabetets «store» bokstaver. De «små» bokstavene kalles minuskler.

Faktaboks

Uttale
versˈaler

Versaler er majuskelbokstaver, det vil si at bokstavene har samme høyde og skrives mellom to hjelpelinjer. Minuskler har flere høyder (overlengder og underlengder) og skrives mellom fire hjelpelinjer.

Versaler og minuskler utgår fra to ulike skriftsystemer med over tusen års mellomrom. De hadde ulike funksjoner og ble skapt i to helt ulike teknologier. De to utviklet seg som separate, selvstendige systemer til de ble ført sammen til et dobbeltalfabet i renessansen. Versaler er fagspråkets betegnelse for majusklene i dette dobbeltalfabetet.

Historikk

Versalene i vårt alfabet er hentet fra romernes kapitalbokstaver. Dette var et majuskelsystem, det vil si at alle bokstaver har samme høyde. Bokstavene var malt opp med bred pensel og hugget i stein til bruk i seremonielle sammenhenger, blant annet i innskrifter på bygninger, monumenter og gravminner. Minusklene stammer derimot fra de såkalte karolingiske minusklene, et skriftsystem som utviklet seg etter hvert som det ble behov for hurtigere skriving av bøker og større tekstmengder.

De to bokstavsystemenes form er preget av teknologien og funksjonen. Likevel er det slektskap mellom dem, ved at den brede pennen og den brede penselen skaper samme strekstruktur med veksling mellom tynnere og tykkere linjer.

De tidligste bokstavsystemene var overveiende majuskelsystemer, der alle bokstaver var på samme høyde. Minuskler kom senere over en lengre periode der behovet økte for rask skriving av større tekstmengder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg