Kapiteler
Kapiteler (navnet Henrik Ibsen) i antikvaskriften Adobe Garamond.
Kapiteler
Lisens: CC BY SA 3.0
Akronym
Kapiteler brukt i et akronym i løpende tekst.
Akronym

Kapiteler er bokstaver med samme grunnform som store bokstaver (versaler), men med samme høyde som de små bokstavenes (minusklenes) x-høyde, det vil si som en liten x.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘hode’
Også kjent som

engelsk small caps

Til tross for den formmessige likheten, er kapiteler ikke versaler som er forminsket; de har sitt eget spesifikke design. Når en versal forminskes til samme høyde som en liten x, vil alle deler av bokstaven, som strektykkelse og seriffer, forminskes tilsvarende. I sammenheng med andre bokstavformer i samme størrelse vil de dermed fremstå som tynne og spinkle og skille seg ut i den løpende teksten.

Kapiteler har i en skriftfamilie gjerne samme funksjon som kursiv og halvfet. De kan brukes i titler, fremhevelser, litteraturlister, register, noter med mer. Kapiteler kan også brukes sammen med versaler (store bokstaver) og får da en funksjon tilsvarende minusklene (små bokstaver) i et dobbeltalfabet.

Kapitéler
Kapitéler (rødt) sammenlignet med normalt bokstavsnitt (sort), alt i samme skriftstørrelse. Bokstavene i blått er versaler forminsket til samme høyde som de små bokstavenes x-høyde. Merk forskjellen i strektykkelse.
Kapitéler
Lisens: CC BY SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg