Hyperbelnavigasjon, posisjonsbestemmelse ved hjelp av radiosignaler fra landstasjoner til elektronisk mottagerutstyr om bord i skip (se radionavigasjon).

To landstasjoner sender ut signaler som er synkroniserte slik at de har samme fase i de respektive senderantenner. Pga. forskjell i avstanden fra skipet, vil signalene nå mottakeren med en viss faseforskjell, som måles nøyaktig i mottakeren. Dette uttrykker forskjellen i avstandene til de to stasjonene. Etter som hyperbelen er det geometriske sted for punkter med konstant differanse i avstanden til to gitte punkter (brennpunktene), vil signalene mottatt fra to senderstasjoner definere posisjonen til en hyperbel på kartet. Med tre eller flere stasjoner kan man finne skjæringspunktet mellom to eller flere hyperbler, og derved er posisjonen kjent med stor nøyaktighet.

Decca ble utviklet i Storbritannia under den annen verdenskrig og var i drift frem til 1997. Loran og Omega er systemer som gir lang rekkevidde, men mindre nøyaktighet enn det Decca gav. Satellittbaserte navigasjonssystemer som GPS har nå stort sette erstattet hyperbelnavigasjonssystemene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.