hyperbelnavigasjon

Hyperbelnavigasjon. Hyperblene (mørkeblå) er stedlinjer med konstant forskjell i avstandene til to senderstasjoner, og denne avstandsdifferansen tilsvarer tidsforskjellen (faseforskjellen) mellom signalene fra disse stasjonene.

Av /Store norske leksikon ※.

Hyperbelnavigasjon, posisjonsbestemmelse ved hjelp av radiosignaler fra landstasjoner til elektronisk mottakerutstyr (se radionavigasjon).

Faktaboks

uttale:
hypˈerbelnavigasjon

Prinsipp

To landstasjoner sender ut signaler som er synkroniserte slik at de har samme fase i de respektive senderantenner. På grunn av forskjell i avstanden mellom senderne og mottakeren vil signalene nå mottakeren med en viss faseforskjell, som måles nøyaktig i mottakeren. Dette uttrykker forskjellen i avstandene til de to stasjonene. Ettersom hyperbelen er det geometriske sted for punkter med konstant differanse i avstanden til to gitte punkter (brennpunktene), vil signalene mottatt fra to senderstasjoner definere en hyperbel på kartet. Med tre eller flere stasjoner kan man finne skjæringspunktet mellom to eller flere hyperbeler, og derved kan posisjonen bestemmes.

Systemer for hyperbelnavigasjon

Gee, som etterhvert ble utviklet til Decca, ble utviklet i Storbritannia under den annen verdenskrig. Decca var i drift fram til 1997. Loran og Omega ble utviklet i USA og var systemer med større rekkevidde enn Decca. I Sovjetunionen ble liknende systemer utviklet: Bras/Брас (likner Decca), Tsjaika/Чайка (likner Loran) og Alfa/Альфа (likner Omega).

Satellittbaserte navigasjonssystemer som GPS har nå erstattet hyperbelnavigasjonssystemene, og de aller fleste hyperbelsystemer er lagt ned.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg