Decca - navigasjonssystem

Decca, hyperbolsk navigasjonssystem (se hyperbelnavigasjon, radionavigasjon), utviklet i Storbritannia under den annen verdenskrig for å sikre skipsfarten og flytrafikken over Engelske kanal under invasjonen på kontinentet.

Faktaboks

uttale:
dˈecca

Den norske Decca-utbygging, ble avsluttet 1968. Som en følge av Loran C-etableringen ble de norske Decca-stasjonene nedlagt fra 1. januar 1997. Kjeden bestod da av seks Decca-kjeder som dekket kysten fra Finnmark i nord til Skagerrak i sør.

Virkemåte

Det felles prinsipp for hyperbolske navigasjonssystemer er måling av tidsforskjell mellom mottatte og samtidig avsendte radiosignaler fra to eller flere senderstasjoner på land. I Decca-systemet sendte man ut kontinuerlige bølger, og målte tidsforskjellen ved fasesammenligning mellom signalene. Hver Decca-kjede var bygd opp av en masterstasjon som satte i verk samtidig sending av radiobølger fra tre slavestasjoner som lå i inntil 100 nautiske mils avstand fra hverandre. Om bord kunne man foreta fasesammenligningen automatisk ved å lese av på Decca-mottakeren.

Er fartøy eller fly utstyrt med Decca innenfor rekkevidde av en Decca-kjede, viste Decca-mottakeren til enhver tid tre Decca-stedlinjer som kunne oppsøkes på det spesielle Decca-kartet. Nøyaktigheten av systemet var god, mens rekkevidden kunne variere fra 250 til 400 nautiske mil for den enkelte Decca-kjede.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg