Decca, hyperbolsk navigasjonssystem (se hyperbelnavigasjon, radionavigasjon), utviklet i Storbritannia under den annen verdenskrig for å sikre skipsfarten og flytrafikken over Engelske kanal under invasjonen på kontinentet.

Den norske Decca-utbygging, ble avsluttet 1968. Som en følge av Loran C-etableringen ble de norske Decca-stasjonene nedlagt fra 1. januar 1997. Kjeden bestod da av seks Decca-kjeder som dekket kysten fra Finnmark i nord til Skagerrak i sør.

Det felles prinsipp for hyperbolske navigasjonssystemer er måling av tidsforskjell mellom mottatte og samtidig avsendte radiosignaler fra to eller flere senderstasjoner på land. I Decca-systemet sendte man ut kontinuerlige bølger, og målte tidsforskjellen ved fasesammenligning mellom signalene. Hver Decca-kjede var bygd opp av en masterstasjon som satte i verk samtidig sending av radiobølger fra tre slavestasjoner som lå i inntil 100 nautiske mils avstand fra hverandre. Om bord kunne man foreta fasesammenligningen automatisk ved å lese av på Decca-mottakeren.

Er fartøy eller fly utstyrt med Decca innenfor rekkevidde av en Decca-kjede, viste Decca-mottakeren til enhver tid tre Decca-stedlinjer som kunne oppsøkes på det spesielle Decca-kartet. Nøyaktigheten av systemet var god, mens rekkevidden kunne variere fra 250 til 400 nautiske mil for den enkelte Decca-kjede.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.