Det felles prinsipp for hyperbolske navigasjonssystemer er måling av tidsforskjell mellom mottatte og samtidig avsendte radiosignaler fra to eller flere senderstasjoner på land. I Decca-systemet sendte man ut kontinuerlige bølger (CW), og målte tidsforskjellen ved fasesammenligning mellom signalene. Hver Decca-kjede var bygd opp av en masterstasjon som igangsatte samtidig sending av radiobølger fra tre slavestasjoner, karakterisert med fargene rød, grønn og fiolett i deccakartet. Stasjonene lå i inntil 100 nautiske mils avstand fra hverandre. På fartøy med deccamottager kunne man foreta fasesammenligningen automatisk ved å lese av tre viserinstrumenter (decometer). Frekvensene som ble benyttet var basert på en grunnfrekvens (f) på ca. 14 kHz (som ikke ble sendt ut), hvorpå masterstasjon sendte på 6f (85 kHz), fiolett slavestasjon på 5f (70 kHz), rød slavestasjon på 8f (113 kHz) og grønn slavestasjon på 9f (127 kHz). Posisjonen ble da funnet som skjæringspunktet mellom to eller tre respektive hyperbler (rød, grøn og fiolett) i deccakartet (sjøkart).
Nøyaktigheten av systemet var etter tiden god, og kunne typisk være mellom 30 – 120 meter innenfor kjedens dekningsområde. På grunn av radiobølgene noen steder gikk over land kunne det i enkelte områder oppstå faste feil utover den nevnte nøyaktigheten. Rekkevidden kunne variere fra 250 til 400 nautiske mil for den enkelte Decca-kjede noe avhengig av om det var natt eller dag. Den største utfordringen med decca-navigasjon var kanskje faren for «lane-slip» hvis signalene ble borte en periode. Dette er en form for tvetydighet som gjør at mottageren følger feil fase og presenterer feil hyperbelgruppe når signalene kommer tilbake, uten at man vet eksakt hvor man er.
I fiskeriene var man mest opptatt av den gode repeterbare nøyaktigheten for å finne tilbake til redskap eller fiskeplasser. Det var også vanlig å sette redskap som garn og line i samme retning som hyperblene, hvilket da ga seks alternative retninger. Dette forenklet navigasjon under fiske. Bruk av decca-tall (hyperbler) ble så populært at mange moderne GPS-mottagere og kartplottere fortsatt har mulighet for å vise dette formatet, helt uavhengig av decca-systemet.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.