hogshead

Artikkelstart

Hogshead er en eldre engelsk volumenhet, som i hovedsak brukes for alkoholholdige varer som øl og vin. Én hogshead er fastsatt til 63 US gallon (235,5 liter), som er omtrent lik 52,5 imp. gallon.

Faktaboks

Uttale
hˈågzhed
Etymologi
engelsk ‘svinehode’

I engelsk dagligtale betyr hogshead fat. Etymologien til ordet er omstridt. Noen mener at navnet er en forvrengning av ordet oxhead, som svarer til den nederlandske volumenheten oxhoofd, og som på norsk er oversatt til oksehode (oksehoved på dansk).

Etter en vedtekt utstedt av Richard 3 i 1483 skulle én hogshead med vin være lik 63 wine gallon. Wine gallon avviker fra dagens imp. gallon, men det var denne enhetsverdien som senere ble lagt til grunn for gallon i det amerikanske enhetssystemet.

I dagens Storbritannia er enhetsverdien for hogshead avhengig av hva slags drikkevarer som omsettes. For eksempel regnes én hogshead øl for å være lik 54 imp. gallon (245,5 liter), mens for vin er den lik 52,5 imp. gallon (238,7 liter).

Wine hogshead er navnet på et fat som brukes for fatlagring av vin. Volumet til dette fatet er 66 imp. gallon eller cirka 300 liter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg