Barrique er et eikefat med en egenartet størrelse og form, som gjør den spesielt velegnet for fatlagring av vin. Fatet kommer opprinnelig fra området rundt Bordeaux, men er mye brukt også i andre vindistrikter. Rominnholdet er cirka 225 liter (59 US gallon). Navnet barrique er fransk og betyr i dagligtale fat.

Eikestavene bidrar til å gi vinen et vaniljepreg. Størrelsen av eikefatet er av betydning, fordi den avgjør hvor stor virkning eiken har på vinen. Ved bruk av små fat vil en større andel av vinen komme i kontakt med eiken. Dette følger av at forholdet mellom fatets overflate og volum blir større jo mindre volumet er. Hvis man ønsker at vinen skal ha et mindre preg av eik, velges derfor et større fat, for eksempel hogshead-fat som rommer cirka 300 liter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.