Hikikomori viser til et kultur-spesifikt fenomen i Japan som kjennetegnes av umiddelbar sosial tilbaketrekning. Ordet hikikomori kan oversettes til å «trekke innover» og i utvidet betydning flukt fra sosialt samspill eller radikal isolasjon. De første tilfellene av hikikomori ble særlig observert blant mannlige studenter i Japan, som boikottet skolen på grunn av mistrivsel.

Hikikomori forstås som et kulturbetinget japansk fenomen, men spesifikke trekk som inngår i fenomenet, som isolasjon og omfattende sosial tilbaketrekning, er atferd som kan observeres på tvers av kulturer. De såkalte hikikomoriene tilbringer ofte mye tid foran skjerm, og mange som lider av denne tilstanden tolkes som moderne «eremitter».

Utbredelse

Hikikomori beskriver en tilstand uten sosial deltakelse preget av stedbunden atferd over lengre tid. For at hikikomori skal finne sted som en beskrivende sykdomstilstand, må individet være uten sosial kontakt i minimum seks måneder, og stå utenfor arbeidslivet og skolevesenet. Hikikomori har betydelig utbredelse i Japan, som også er landet hvor fenomenet har størst forekomst på verdensbasis. Tilstanden synes å fordele seg relativt jevnt mellom kvinner og menn. Utover det japanske samfunnet, er liknende tilfeller særlig observert i Sør-Korea og på Taiwan. Fenomenet har likevel overføringsverdi for lignende tilfeller utenfor en østasiatisk kontekst, inkludert i Norge.

Årsaker og forklaringer

En mulig forståelse av fenomenet knyttes til skoletretthet og manglende mestringsfølelse. Andre mulige faktorer er sterk frykt og motvilje for å modnes og ta ansvar, slik at barndomstilværelsen og ungdomstiden forlenges på bekostning av voksenlivet.

Flukt fra et konkurransedrevet samfunn i Japan er antatt å være en sentral årsaksforklaring på utbredelsen av hikikomori. Andre årsaksforklaringer kan knyttes til responser på økende karrierepress og fungere som en stressmestringsstrategi hvor man isolerer seg for ikke å være til bry for andre. På den måten kan et motiv for en slik isolert livsstil være å distansere seg selv fra arbeidsmarkedet, problematiske familierelasjoner, samt ulike former for sosial og økonomisk konkurranse. Derfor kan fenomenet også forstås som en form for ekstrem eskapisme og et uttrykk for resignasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Heine, Steven. J. (2020). Cultural Psychology (4. utgave). New York: W. W. Norton & Company.
  • Kato, Takahiro A., Kanba, Shigenobu & Teo, Alan R. (2019). Hikikomori: multidimensional understanding, assessment, and future international perspectives. Psychiatry and clinical neurosciences, 73(8), 427-440.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg