Pasient i smittekarantene
Pasient isolert i smittekarantene.
Av /Shutterstock.

Brakkesyke er en betegnelse for de psykologiske konsekvensene for en person som må holde seg isolert over lengre tid, enten alene eller sammen med en mindre gruppe. Fenomenet er velkjent fra polarekspedisjoner og overvintringer i polare strøk, i små militære eller andre leirer, og ved isolasjon i forbindelse med smittefare som for eksempel ved koronavirus-pandemien i 2020–2021.

Hvordan en person håndterer isolasjon avhenger av en rekke faktorer. Situasjonelle og sosiale aspekter ved isolasjonen er avgjørende for hvordan den vil oppleves. For eksempel vil det gjøre stor forskjell om isolasjonen er frivillig valgt eller beordret, om den er nødvendig grunnet fare eller er begrunnet for eksempel i forskning eller oppdagelser og om isolasjonen er av hensyn til andre eller til personen selv. Personlige faktorer, eksempelvis om man er utadvendt eller ikke, og i hvilken grad isolasjonen medfører personlig kostnad ved at man må forsake andre ting man er sterkt motivert for å gjøre, vil også være av betydning.

Virkninger

Fridtjof Nansen

Fra midten av august 1895 til midten av mai 1896 overvintret Fridtjof Nansen (avbildet) og Hjalmar Johansen i en stein- og jordhytte på knapt 2 x 3 meter, som de selv hadde bygget med det de hadde for hånd på den øde øygruppen Frans Josefs Land i russisk Arktis. Da hadde de allerede tilbrakt ett og et halvt år innefrosset på polarskuta Fram i Polhavet med elleve andre menn, og deretter gått fem måneder på ski på isen. Dette bildet er tatt da Nansen og Johansen møtte en britisk ekspedisjon i Frans Josefs Land i juni 1896.

Av .

Vanlige psykologiske reaksjoner ved lengre tids isolasjon er opplevelse av at man blir frustrert og misfornøyd, at man kjeder seg, er irritert, og opplever tilværelsen ensformig. Søvnproblemer kan oppstå, og angst og depresjon melde seg. Disse opplevelsene er sterkt avhengig av om man har en opplevelse av at det er mulig å bryte rutinen. For eksempel vil det å være isolert i polare strøk i månedsvis uten avbrekk være noe helt annet enn å oppleve isolasjon der man kan gå ut i naturen, trene, snakke med andre på telefon og se på TV, slik tilfelle kan være ved isolasjon pålagt for smittebegrensning. Et viktig aspekt ved mange former for isolasjon er at den for noen vil være en sterk kontrast til deres vanlige liv, mens den for andre kanskje ikke skiller seg så mye fra deres vante hverdag. Det vil selvsagt være av stor betydning for hvordan isolasjonen oppleves og hvilke konsekvenser den kan få.

Tiltak

Om man opplever problemer forbundet med lengre isolasjon, er det hensiktsmessig å etablere strategier som kan avhjelpe situasjonen (mestringsstrategier), så som å opprettholde faste måltider, faste søvnperioder, holde seg aktiv/trene, samt legge planer som gjør at tilværelsen blir mer meningsfull i det daglige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg