Tradisjonelt hespetre. Den ene armen er løs for at hespen kan tas av
Tradisjonelt hespetre. Den ene armen er løs for at hespen kan tas av.
Håndholdt hespetre fra Meråker
Håndholdt hespetre fra Meråker
Håndholdt hespetre fra Meråker
Man and Woman at a Spinning Wheel

Et hespetre er et tekstilredskap som brukes til å lage hesper av garn. Snellen på rokken måtte tømmes for spunnet garn med jevne mellomrom. Maleriet Man and Woman at a Spinning Wheel av Pieter Pietersz fra rundt 1560–1570 viser denne prosessen.

Av /Rijksmuseum.
Garn i hesper
Fordi garn er så langt, må det oppbevares riktig for å unngå knuter og sammenfiltring. I spinningen samles garnet på spoler. Det ferdige garnet blir ofte viklet opp til en ringformet bunt, en hespe. Bilder viser hesper med strikkegarn fra Lofoten Wool, som er farget med indigo.
Av .

Et hespetre er et tekstilredskap som brukes til å lage hesper av garn. Tråden til garnet kan spinnes for hånd på rokk og vindes deretter opp på en snelle. Ved spinning på håndtein vindes tråden direkte opp på teinen. Når tråden fyller opp snellen eller teinen, kan den vikles opp til hesper ved bruk av et hespetre.

Faktaboks

Etymologi

av verbet å hespe; å vinde opp tråd; bunte sammen, sette løselig sammen

Tradisjonelt var det to hovedtyper av hespetrær. Den eldste typen var håndholdt og besto av et håndtak med tverrtrær i endene. Den yngre typen består av et stativ med en vannrett tapp. Rundt denne akselen roterer fire korslagte armer, som i endene har pinner for å holde garnet på plass. I enden av akselen eller på den ene armen er det festet en sveiv.

Det er vanlig å forveksle et hespetre med en garnvinde. En garnvinde er et redskap som brukes til den omvendte prosessen, altså lage et nøste eller en spole fra en hespe.

Ordet hespetre blir også brukt som skjellsord om kvinner som oppleves som vrange eller usympatiske. Et hespetre er både stygg og slem, men trolig er det den fysiske formen lang og spinkel som er utgangspunktet for karakteristikken. Et hespetre står da i klar kontrast til et annet tekstilredskap, en snelle, som både er liten og tett, og dermed «snerten».

Håndholdt hespetre

I Osebergskipet, som ble haugsatt i 834, ble det funnet to dekorerte hespetrær som var satt sammen av flere deler. Tverrtrærne har en buet form. Denne typen var i bruk i hele Europa i middelalderen. Garnet ble lagt opp om tverrarmene, samtidig som man svingte hespetreet med hånden, slik at hespen lett kunne smettes av.

Tverrtrærne på disse to hespetrærne lå i samme plan. Etter hvert skjedde det en endring slik at tverrtrærne ble plassert vinkelrett på hverandre. Denne typen ble brukt over hele landet, men relativt få er bevart i våre museer. Det er trolig denne litt uhåndterlige typen som har ført til skjellsordet «hespetre». Den nordsamiske befolkningen er nok den folkegruppen som har holdt lengst på håndholdte hespetrær. Museene her har også noen hespetrær av Oseberg-typen.

Roterende hespetre

Hespetre fra Meråker med telleverk som et ur
Hespetre fra Meråker med telleverk som et ur.
Hespetre fra Meråker med telleverk som et ur

Bilder fra Vest-Europa viser at det roterende hespetreet var i bruk i senmiddelalderen, men vi vet ikke sikkert når det kom til Norge. Typen har imidlertid blitt brukt frem mot vår egen tid.

Når man skulle veve, var det viktig å ha et begrep om hvor mye garn man hadde. Det roterende hespetreet ble da utviklet videre med et tilknyttet telleverk. Slike hespetrær kunne ha en noe ulik utforming. Noen har en tallskive med en viser som beveger seg når man hesper opp garnet. Etter et visst antall omganger smeller det i telleverket. Man knyttet da et bånd om «basmen». Et visst antall basmer eller fedd dannet en hespe.

Det ble også laget et redskap som kombinerte funksjonen til et hespetre og en garnvinde (nøstetre). Den roterende delen på denne typen kunne plasseres både vertikalt og horisontalt i stativet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brøgger, A.W. m.fl., red.: Osebergfundet, 1917-28, 4 b.
  • Dybdahl, Audun: Fra ull og lin til klær. Steinkjer 1988.
  • Hoffmann, Marta: Fra fiber til tøy. Tekstilredskaper og bruken av dem i norsk tradisjon, Oslo 1991.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg