nøstepinne

Nøstepinne fra Trøndelag med årstallet 1856

Artikkelstart

En nøstepinne er et tekstilredskap som ble brukt til å nøste garn på. Garnet ble vundet opp på den delen som er konisk og glatt, slik at det ble lett å løsne det ferdige nøstet. Håndtaket ble ofte dekorert med utskjæringer. De fleste nøstepinner i norske museer er gjennombrutt i skaftet og har kuler av tre i et hulrom i midten. Kulene rasler når nøstepinnen beveger seg, derfor kunne den også brukes som rangle.

Fordelen med et nøste som var laget på en nøstepinne, var at man kunne hente tråd fra innsiden av nøstet. Det var gunstig hvis man gikk og strikket med nøstet i en nøstekrok. Hvis man ville legge tråden dobbelt, kunne man tvinne sammen to tråder fra det samme nøstet.

Festegave

I likhet med en del andre gjenstander av tre, som mangletre, skakekniv og banketre, var nøstepinne en typisk festegave. En gutt kunne gi en jente en nøstepinne som tegn på at han kunne tenke seg å gifte seg med henne. Hvis hun beholdt pinnen, indikerte det at interessen var gjensidig. Da det gjaldt å imponere den tilkommende, representerer festegaver ofte godt håndverk.

Litteratur

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg