garnvinde

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Sammenleggbar garnvinde fra nyere tid som kan festes i en bordkant
Dette tekstilredskapet kan brukes som både garnvinde og hespetre. Fra Rissa i Trøndelag

Artikkelstart

En garnvinde, også kalt nøstetre, er et tekstilredskap som holder garnhesper utspent når tråden nøstes opp. Det er flere typer garnvinder, men de har noen felles trekk. For det første er garnvindene laget slik at hespene roterer, for det andre er det mulig å regulere festet etter omkretsen på hespen.

Faktaboks

Også kjent som
nøstetre

I den senere tid har det også kommet en sveivbar eller elektrisk drevet nøstemaskin som henter tråden fra garnvinden og lager et ferdig nøste.

Den klassiske garnvinden

I Osebergskipet (hauglagt i 834) ble det funnet en garnvinde av en type som har vært i bruk helt til moderne tid. Denne vinden har en fot med en oppstander som ender i en pik som går gjennom sentrum av to armer i kryss. Ved hjelp av fire trepinner, som kan settes i hull på korsarmene, kan festet tilpasses hesper med forskjellig omkrets. Armene roterer horisontalt når man nøster.

Den vertikale garnvinden

En mindre vanlig type består har to ruller av spiler plassert over hverandre i et stativ. Avstanden mellom rullene kan reguleres etter vidden på hespene. Norsk Folkemuseum har et vakkert eksemplar med årstallet 1738.

Den pyramideformede garnvinden

En tredje type garnvinde har et rammeverk med form som en avkuttet pyramide. I topp og bunn er det to armer i kors, som i hjørnene er forbundet med spiler. I de skrå trespilene er det hakk, slik at hespen blir liggende på et nivå som samsvarer med omkretsen. Hele «pyramiden» roterer rundt en loddrett pinne når garnet nøstes opp.

Den sammenleggbare garnvinden

Garnvinden med tynne spiler som kan slås sammen, er den yngste av hovedtypene. Den kan festes til en bordkant med en treskrue. Under bruk får den en form som en regulerbar felg, som hespen legges i.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brøgger, A.W. m.fl., red.: Osebergfundet, 1917-28, 4 b.
  • Audun Dybdahl: Fra ull og lin til klær. Steinkjer 1988.
  • Marta Hoffmann: Fra Fiber til tøy. Tekstilredskaper og bruken av dem i norsk tradisjon, Oslo 1991.

Kommentarer (2)

skrev Camilla Sundby

En garnvinde og et hespetre er da ikke det samme!Garnvinde: http://en.wikipedia.org/wiki/Swift_%28textiles%29Hespetre: http://en.wikipedia.org/wiki/Niddy_noddy

svarte Georg Kjøll

Hei Camilla. Påstanden er at disse ordene brukes synonymt enkelte steder, ikke at det nødvendigvis er det samme i alle dialekter. De står også oppført som dels synonyme i Kunnskapsforlagets ordbøker. Men oppføringen hos oss er usignert og av gammel dato, så jeg vet dessverre ikke hva faktagrunnlaget til dette er.Kanskje du vet om noen skriftlige kilder hvor dette omtales som ulike fenomener på norsk? Hilsen Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg