Faktaboks

Jean-Michel Basquiat
Født
22. desember 1960, New York, USA
Død
12. august 1988, New York, USA
Andy Warhol og Jean-Michel Basquiat
Andy Warhol og Jean-Michel Basquiat poserer foran en felles utstilling i 1985. De samarbeidet om 16 verk uten tittel. Warhol malte logoer mens Basquiat, som hadde røtter i graffitibevegelsen, tilførte farger og kommentarer.
Andy Warhol og Jean-Michel Basquiat
Av /NTB Scanpix.
Selvportrett
Jean-Michel Basquiat, Selvportrett, 1984. Bildet ble solgt på auksjonshuset Christie's i New York for 3,3 millioner dollar i 1998.
Selvportrett
Av /AP Photo/Christies/Scanpix.

Jean-Michel Basquiat var en amerikansk kunstner. Han var en av få afrikansk-amerikanske kunstnere som oppnådde kommersiell suksess og vid institusjonell aksept i den internasjonale kunstverdenen i 1980-årene.

Basquiats arbeid kan betegnes som et nyekspresjonistisk maleri med utgangspunkt i graffiti. Han ble først kjent som del av graffiti-duoen SAMO i New York i slutten av 1970-årene. Han benyttet uttrykket og teknikkene herfra i maleriske motiver bestående av heftige skriblerier, symboler og diagrammer, maskefigurer, hodeskaller og kroneformer.

Etter at han ble kjent med og startet et samarbeid med popkunstneren Andy Warhol tok den kunstneriske karrieren fart og Basquiat ble en av 1980-årenes mest omtalte kunstnere. I 1982, som 21-åring, ble han den yngste kunstneren noensinne valgt ut til den prestisjefulle documenta-utstillingen i Kassel. Året etter ble han en av tidenes yngste til å stille ut på Whitney-biennalen i New York. Basquiat døde av en overdose heroin i 1988.

Basquiats liv ble skildret i filmen Basquiat (1996), regissert av Julian Schnabel. Sentrale roller ble spilt av Jeffrey Wright (Basquiat), David Bowie (Andy Warhol) og Dennis Hopper (galleristen Bruno Bischofberger).

I 2017 ble maleriet Untitled fra 1982 solgt på en av Sotheby's' auksjoner for 110,5 millioner amerikanske dollar – det til da dyreste kunstverk av en amerikansk kunstner solgt på auksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg