Hywind testpilot (2009). Normalt vil bare den ca. 70 m høye vindmøllen være synlig over vannflaten.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hywind er et konsept for offshore vindturbiner, utviklet av Norsk Hydro i perioden 2003–2006. Vindturbinene står på flytende understell, noe som gjør det mulig å fange inn vindenergi i miljøer på dypt vann. De konstrueres for plassering i havområder med dybde mellom 120 og 700 meter.

Den flytende konstruksjonen består av en stålkappe fylt med ballast. Det flytende understellet stikker 100 meter ned under havoverflaten og er festet på havbunnen med tre forankringspæler. Over vannflaten ser man bare selve vindturbinen.

Det er Equinor (tidligere Statoil) som nå viderefører utviklingen av Hywind. Den spesielle kompetansen som Equinor innehar som offshoreoperatør innen olje og gass, har stor betydning for utviklingen av konseptet. Et fullskala pilotanlegg ble i 2010 testet utenfor Karmøy. Statoil investerte rundt 400 millioner kroner til pilotprosjektet, samt forskning og utvikling. Prosjektet har også fått 59 millioner kroner i støtte fra Enova.

Hywind havvindpark

Equinor bygget i 2017 Hywind havvindpark utenfor kysten av Skottland. Vindparken består av fem vindturbiner, hver med en effekt på 6 MW. Vanndybden her er opp til 120 meter. Hywind-turbinene er 253 meter høye, inkludert 78 meter struktur under overflaten. Tårnet rager 100 meter over vannet, og rotorbladene er 75 meter lange. Vindparken oppnådde første driftsår en kapasitetsfaktor på 56 prosent, som tilsvarer 4900 brukstimer i året.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg