Hywind Tampen

Artikkelstart

Hywind Tampen er en planlagt utbygging av flytende vindkraftverk i Tampen-området.

I 2019 vedtok Equinor og partere at det skal investeres i et flytende havvindkraftverk for å forsyne plattformene på Gullfaks- og Snorre-feltet med strøm.

Prosjektet har navnet Hywind Tampen og ble godkjent av myndighetene i april 2020. Prosjektet består av elleve flytende vindmøller med en kapasitet på 88 megawatt. Årsproduksjonen er antatt å ligge på 384 GWh. Dette vil kunne dekke 35 prosent av det årlige energibehovet for de fem plattformene i området. Produksjonen skal etter planen komme i gang i 2022.

Økonomi

Prosjektet har en prislapp på fem milliarder kroner, og en utbygging forutsatte støtte fra staten. I 2019 bevilget staten, gjennom det statlige foretaket Enova, 2,3 milliarder kroner til prosjektet. Næringslivets NOx-fond støttet prosjektet med 566 millioner kroner.

Hywind Skottland

Det såkalte Hywind-konseptet for flytende vindmøller hadde sin begynnelse i Norsk Hydro og ble videreutviklet da Norsk Hydros olje- og gassdivisjon ble slått sammen med Statoil. Høsten 2009 ble det satt opp en pilot-vindmølle sørvest for Karmøy i Rogaland, og den var da den første flytende vindturbin. I oktober 2017 åpnet verdens første flytende havindkraftverk utenfor kysten av Skottland.

Equinors klimaambisjoner

Hywind Tampen blir også en del av Equinors strategi om å redusere CO 2 -utslippene på norsk sokkel. Strategien innebærer blant annet at målene om utslippskutt skal nås ved at en rekke plattformer skal elektrifiseres med strøm fra land, eller som i tilfellet med Gullfaks- og Snorre-feltet, med flytende vindmøller.

Utbyggingen og tildelte kontrakter

Vindturbinene til Hywind Tampen vil få en høyde på rundt 190 meter fra havoverflaten til tuppen av rotoren, mens diameteren på turbinrotoren vil ligge på 167 meter. Understellene er flytende og bygges i betong. Understellene vil forankres til havbunnen.

Equinor har delt ut en rekke kontrakter til utbyggingen av Hywind Tampen, blant annet Aker Solutions Stord, Siemens Gamesa, JDR Cable Systems og Subsea 7. De flytende vindturbinene skal sammenstilles ved Gulen Industrihamn i Vestland fylke før de fraktes ut på feltet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg