Havenergiloven er en norsk lov som regulerer fornybar energiproduksjon til havs, typisk vindkraft, samt overføring av elektrisk energi til havs.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om fornybar energiproduksjon til havs
Kortnavn
Havenergilova
Forkortelse
havenl.
Vedtatt
4.6.2010
Trådt i kraft
1.7.2010
Sist endret
1.1.2023
Lovdata-ID
NL/lov/2010-06-04-21

Det sentrale i loven er etablering av et overordnet, forutsigbart regime for planlegging, utbygging og drift av havvindparker, som del av en nasjonal strategi for utvikling av næringsliv og energiressurser knyttet til havbasert fornybar energi.

Loven gjelder på norsk kontinentalsokkel samt den delen av norsk territorialfarvann som befinner seg utenfor grunnlinjen – innenfor grunnlinjen og på land kommer energiloven til anvendelse.

Lovens innhold

Med klare paralleller til petroleumsloven etablerer loven et konsesjonssystem for produksjonsanlegg. Alle enkeltheter i prosessen er ikke avklart ennå. Første trinn er at myndighetene, etter forutgående konsekvensutredning, beslutter å gjøre et område tilgjengelig for konsesjonssøknader. Myndighetene foretar så en utlysing som åpner for søknader fra interessenter, som må gå gjennom en prekvalifisering. Konsesjonssøknader skal inneholde en detaljplan for utbygging og drift. Så langt er det lagt opp til at tildeling skal skje på basis av auksjon.

I juni 2020 åpnet myndighetene for søknad på områdene Utsira Nord, vest for Haugesund, og Sørlige Nordsjø II, sydvest for Kristiansand, ca. 140 km fra land, inntil kontinentalsokkelgrensen til Danmark. Noen tildeling er ennå ikke foretatt.

Overføring av kraft fra en vindpark til utlandet krever konsesjon; dette tilsvarer utenlandshandelkonsesjon i henhold til energiloven.

Historikk

Loven må sees i sammenheng med behovet for økt energiproduksjon i Norge og den sterke interessen i øvrige Nordsjøland som Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia for å etablere vindkraftproduksjon i Nordsjøen. Alle disse landene har i dag store havvindparker i drift.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg