prekvalifisering

Artikkelstart

Prekvalifisering er betegnelse på en formalisert prosess som skjer forut for en anbudskonkurranse eller annen form for konkurranse. Hensikten er at en arkitekt, rådgiver eller entreprenør skal måtte dokumentere at man har nødvendig kompetanse og er ellers egnet for å kunne påta seg det aktuelle oppdrag. Ofte er prekvalifiseringen den første fase av en begrenset eller lukket konkurranse, der kun enkelte av de interesserte firmaer får anledning til å delta i selve konkurransen.

En prekvalifisering er ikke å betrakte som en konkurranse i seg selv, men er kun en saklig måte å velge ut de best egnede deltakere, basert på på forhånd oppsatte utvelgelseskriterier.

En prekvalifisering kan være en betryggende måte for en oppdragsgiver å sikre at de anbud man mottar er seriøse. Metoden er imidlertid ofte kritisert for å være konkurransebegrensende og være uheldig favoriserende for større, mer ressurssterke firmaer, og dermed ekskluderende for mindre eller nyetablerte firmaer med færre ansatte og færre referanser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg