spurvehauk

Spurvehauk, ungfugl
Spurvehauk, voksen hann
Spurvehauken har gråblå overside og sterkt tverrstripet underside, som hos voksne hanner kan ha sterkt rustrøde innslag.
Spurvehauk hann
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Spurvehauk er en rovfugl i haukefamilien. Den forekommer over hele Norge, særlig i skogsområder, men den kan også sees i byer.

Faktaboks

Også kjent som
Accipiter nisus

Beskrivelse

Voksne spurvehaukhanner har gråblå overside og sterkt tverrstripet underside med mer eller mindre rustrøde innslag. Hunnen kan være cirka dobbelt så tung som hannen (norske middelvekter henholdsvis 260 og 140 gram) og har en lys overøyestripe og mindre rustrødt på undersiden. Stjerten er lang med brede tverrstriper. Spurvehauken skilles fra den mye større hønsehauken foruten på størrelsen på de lange tynne beina. Flukten er også mer vinglete i motsetning til hønsehaukens kraftige og stødige flukt.

Utbredelse

Arten er utbredt i store deler av den gamle verden, blant annet i hele Europa. Spurvehauken hekker i hele Norges skogområder, men spredt i Finnmark. Den er vår eneste typiske byrovfugl, og en god del overvintrer i Norge.

Levevis

Spurvehauken lever overveiende av småfugler. Den plasserer oftest reiret relativt høyt i et bartre. De 3–5 lyst blåhvite eggene med mørkebrune flekker ruges av hunnen i om lag 35 dager. Ungene holder seg i reiret i rundt fire uker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg