Vickers hardhetstesting er en mye brukt metode for å teste metallers hardhet. Ved Vickers hardhetstesting trykkes en diamantpyramide med toppvinkel 136 ⁰ inn i en plan flate på prøvestykket. Ved en valgt last, i området 50 N til 1000 N, måles den midlere diagonal i inntrykket og Vickers hardhetsnummer, HV, bestemmes ut fra en kalibrert skala.

Diagonalen i inntrykket måles optisk. Vickershardhet er definert som last pr. areal på inntrykket, men angis ubenevnt som HV, DPH (diamond pyramid hardness) eller VPN (Vickers pyramid number).  I området 50 N til 1000 N last er Vickershardhet praktisk talt uavhengig av lasten. Ved lavere last, for eksempel ved måling av mikrohardhet, må lasten angis. Se Hardhet – metallurgi, og Norsk Standard for harhetstesting.

Anvendelse

Måling av hardhet kan foregå hurtig og skader ikke prøvestykket. Slike målinger er derfor mye brukt i metallbearbeidende industri som en form for driftskontroll. Korrelasjoner mellom hardhet og andre egenskaper, for eksempel strekkfasthet, er som regel godt reproduserbare for en og samme materialtype.

.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.