Vickershardhet er et mye brukt mål på hardheten til metaller. Ved vickershardhetstesting trykkes en diamantpyramide med toppvinkel 136° inn i en plan flate på prøvestykket. Ved en valgt last, i området 50 newton (N) til 1000 newton, måles den midlere diagonalen i inntrykket, og Vickers-hardhetsnummeret, HV, bestemmes ut fra en skala. Diagonalen i inntrykket måles optisk.

Faktaboks

Uttale
vˈikəz-

Vickershardhet er definert som last per areal på inntrykket, men den blir angutt ubenevnt som HV, DPH (diamond pyramid hardness) eller VPN (Vickers pyramid number). Når lasten er i området 50 N til 1000 N, er vickershardheten praktisk talt uavhengig av lasten. Ved lavere last, for eksempel ved måling av mikrohardhet, må lasten angis.

Anvendelse

Måling av hardhet kan foregå hurtig og skader ikke prøvestykket. Slike målinger er derfor mye brukt i metallbearbeidende industri som en form for driftskontroll. Korrelasjoner mellom hardheten og andre egenskaper ved materialet, for eksempel strekkfasthet, er som regel godt reproduserbare for en og samme materialtype.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg