Hagelupin.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hagelupin er en flerårig urt i erteblomstfamilien.

Faktaboks

Uttale
hagelupˈin
Vitenskapelig navn
Lupinus polyphyllus
Beskrevet av
John Lindley
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Lupinus polyphyllus

Lupinus polyphyllus, hagelupin. Foto fra: Assens, Jylland, Danmark

Planten blir 50–120 centimeter høy. Bladene er koblede med 10–15 småblad. Blomstene kan være blå, fiolette, hvite eller røde og sitter sammen i en lang klase.

Utbredelse

Hagelupin stammer fra det vestlige Nord-Amerika. Arten ble innført til Europa i 1826, og er i dag naturalisert i mange europeiske land. Se også lupin.

I Norge dyrkes den som prydplante og i jordbruket i noen grad som grønngjødsling. På slutten av 1900-tallet foregikk en massiv utsåing av hagelupin langs veganlegg og andre steder der en hadde behov for å få etablert vegetasjon raskt. Fra hager og veger har arten forvillet seg, og finnes i dag naturalisert i alle fylker, først og fremst i lavlandet østafjells og langs kysten nordover til Ofoten. I de siste 20 årene har en sett den etablere store bestand langs elvebredder og havstrender, særlig i Midt-Norge. Hagelupin er plassert i høyeste risikoklasse på Artsdatabankens fremmedartsliste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

hagelupin
Lupinus polyphyllus
Artsdatabanken-ID
101982
GBIF-ID
2964355

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg