Høyrehåndsregelen, betegnelse på forskjellige huskeregler for pilretningene for fysiske og geometriske vektorstørrelser ved hjelp av fingrene på høyre hånd.

elektrisitetslæren regel for å angi retningen av den magnetiske kraftvirkningen fra en elektrisk strøm: Legger man høyre hånd med håndflaten langs en strømførende leder, slik at fingertuppene peker i strømmens retning, og slik at ledningen blir liggende mellom håndflaten og en magnetnål, vil nålens nordpol slå ut til den siden tommelfingeren peker.

En annen formulering lyder slik: Griper man med høyre hånd om en strømførende ledning slik at tommelfingeren peker i strømmens retning, løper det magnetiske felt rundt ledningen i den retningen de andre fingerspissene viser.

Begrepet brukes om tre ulike huskeregler:

 1. Et rettvinklet koordinatsystem i rommet sies å være høyreorientert eller å være et høyre(-hånds-)system dersom de bøyde fingrene på høyre hånd peker i samme retning som en 90 ° rotasjon fra positiv x-retning til positiv y-retning, og tommelen peker i positiv z-retning.
 2. Ved beregning av et vektorprodukt (\vec{x} \times \vec{y} = \vec{z}\) er retningen til \(\vec{z}\) gitt ved at \(\vec{z}\) står vinkelrett på både \(\vec{x}\) og \(\vec{y}\), og slik at om de bøyde fingrene på høyre hånd peker i samme retning som en rotasjon fra \(\vec{x}\) til \(\vec{y}\), så peker tommelen i \(\vec{z}\)-retning.
 3. Positiv omløpsretning om et område i xy-planet er den retningen fingrene på høyre hånd peker i når de krummes om området og tommelen peker i positiv z-retning (oppover).

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.