høyrehåndsregelen

Hørehåndsregel for vektorprodukt
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Magnetfelt rundt strømførende leder
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Magnetfelt gjennom spole

Artikkelstart

Høyrehåndsregelen er en betegnelse på flere forskjellige huskeregler for retningene til fysiske og geometriske vektorstørrelser ved hjelp av fingrene på høyre hånd.

I matematikk

Begrepet brukes om tre ulike huskeregler:
  1. Når man skal finne et vektorprodukt (kryssprodukt) \(\vec{a} \times \vec{b}\) er retningen gitt ved at \(\vec{a} \times \vec{b}\) står vinkelrett på både \(\vec{a}\) og \(\vec{b}\), og er langs tommelen i den første figuren.
  2. Et rettvinklet koordinatsystem xyz i rommet sies å være et høyrehåndssystem dersom man kan orientere høyre hånd slik at x-aksen er langs \(\vec{a}\), y-aksen er langs \(\vec{b}\) og z-aksen er langs \(\vec{a} \times \vec{b}\) i den første figuren.
  3. Positiv omløpsretning rundt et område i xy-planet er den retningen fingrene på høyre hånd peker i når de krummes om området og tommelen peker i positiv z-retning (oppover).

I elektromagnetisme

Høyrehåndsregelen brukes for å finne retningen til den magnetiske kraften på en positiv ladning Q med fart \(\vec v \) gjennom et område med magnetfelt \(\vec B\) (se lorentzkraften). Man holder fingrene slik at \(\vec v = \vec a\) og \(\vec B = \vec b\) i den første figuren. Da er kraften rettet langs tommelen.

Denne høyrehåndsregelen er den samme som den første høyrehåndsregelen i matematikk ovenfor som handler om vektorprodukt, siden kraften kan skrives \( \vec F = Q\vec v\times\vec B \).

Det fins også en høyrehåndsregel for å finne det magnetiske feltet fra en strømførende ledning, se den midterste figuren. Man holder rundt ledningen slik at tommelen er langs strømmen, og de andre fingrene vil da peke langs magnetfeltet.

En tredje høyrehåndsregel brukes for å finne magnetfeltet fra en solenoid. Man legger fingrene langs strømmen i spolen, og feltet gjennom spolen er da rettet langs tommelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg