Høyrehåndsregelen, betegnelse på forskjellige huskeregler for pilretningene for fysiske og geometriske vektorstørrelser ved hjelp av fingrene på høyre hånd.

elektrisitetslæren regel for å angi retningen av den magnetiske kraftvirkningen fra en elektrisk strøm: Legger man høyre hånd med håndflaten langs en strømførende leder, slik at fingertuppene peker i strømmens retning, og slik at ledningen blir liggende mellom håndflaten og en magnetnål, vil nålens nordpol slå ut til den siden tommelfingeren peker.

En annen formulering lyder slik: Griper man med høyre hånd om en strømførende ledning slik at tommelfingeren peker i strømmens retning, løper det magnetiske felt rundt ledningen i den retningen de andre fingerspissene viser.

Begrepet brukes om tre ulike huskeregler:

 1. Et rettvinklet koordinatsystem i rommet sies å være høyreorientert eller å være et høyre(-hånds-)system dersom de bøyde fingrene på høyre hånd peker i samme retning som en 90 ° rotasjon fra positiv x-retning til positiv y-retning, og tommelen peker i positiv z-retning.
 2. Ved beregning av et vektorprodukt (\vec{x} \times \vec{y} = \vec{z}\) er retningen til \(\vec{z}\) gitt ved at \(\vec{z}\) står vinkelrett på både \(\vec{x}\) og \(\vec{y}\), og slik at om de bøyde fingrene på høyre hånd peker i samme retning som en rotasjon fra \(\vec{x}\) til \(\vec{y}\), så peker tommelen i \(\vec{z}\)-retning.
 3. Positiv omløpsretning om et område i xy-planet er den retningen fingrene på høyre hånd peker i når de krummes om området og tommelen peker i positiv z-retning (oppover).

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

  Du må være logget inn for å kommentere.