høyfjellsveronika

Høyfjellsveronika er en flerårig urt i maskeblomstfamilien. Plantene er som regel rundt ti centimeter høye og har en klase med mørkeblå blomster i toppen. Høyfjellsveronika ligner fjellveronika, men har hårete kapsler og finnes som regel høyere opp i fjellet. Høyfjellsveronika vokser på grusmark i høyfjellet, helst på kalkrik grunn, opp til 1800 meter over havet i Jotunheimen.

Faktaboks

Uttale
høyfjellsverˈonika
Etymologi

pumila er latin for liten

Også kjent som
Veronica alpina ssp. pumila

Beskrivelse

Høyfjellsveronika er svært lik fjellveronika (se beskrivelse av denne), men skiller seg hovedsakelig i to egenskaper: Høyfjellsveronika har lange hår på undersida av støttebladene i blomsterstanden, ikke bare langs kanten. I tillegg har høyfjellsveronika langhåra fruktkapsler, ikke snaue som hos fjellveronika.

Utbredelse

Høyfjellsveronika vokser på grusmark og flytjord i høyfjellet, helst på baserik grunn. Høgfjellsveronika finnes kun i høyfjellet og er ganske sjelden både i Sør-Norge og i sin nordlige utbredelse fra Trøndelag til Troms.

Høgfjellsveronika finnes i Europa inkludert Island og i sørlige Grønland.

Systematikk

Høyfjellsveronika og fjellveronika regnes som underarter av Veronica alpina. Denne arten har fått det norske navnet snøveronika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg