høyfjellsveronika

Artikkelstart

Høyfjellsveronika er en flerårig urt i maskeblomstfamilien. Plantene er som regel rundt ti centimeter høye og har en klase med mørkeblå blomster i toppen. Høyfjellsveronika ligner fjellveronika, men har hårete kapsler og finnes som regel høyere opp i fjellet. Høyfjellsveronika vokser på grusmark i høyfjellet, helst på kalkrik grunn, opp til 1800 meter over havet i Jotunheimen.

Faktaboks

Uttale
høyfjellsverˈonika
Også kjent som
Veronica alpina ssp. pumila
Etymologi
pumila er latin for liten
Vitenskapelig navn
Veronica alpina subsp. pumila
Beskrevet av
(All.) Pennell

Beskrivelse

Høyfjellsveronika er svært lik fjellveronika (se beskrivelse av denne), men skiller seg hovedsakelig i to egenskaper: Høyfjellsveronika har lange hår på undersida av støttebladene i blomsterstanden, ikke bare langs kanten. I tillegg har høyfjellsveronika langhåra fruktkapsler, ikke snaue som hos fjellveronika.

Utbredelse

Høyfjellsveronika vokser på grusmark og flytjord i høyfjellet, helst på baserik grunn. Høgfjellsveronika finnes kun i høyfjellet og er ganske sjelden både i Sør-Norge og i sin nordlige utbredelse fra Trøndelag til Troms.

Høgfjellsveronika finnes i Europa inkludert Island og i sørlige Grønland.

Systematikk

Høyfjellsveronika og fjellveronika regnes som underarter av Veronica alpina. Denne arten har fått det norske navnet snøveronika.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

høyfjellsveronika
Veronica alpina subsp. pumila
Tidligere vitenskaplig navn
Veronica pumila All., Veronica alpina australis Wahlenb., Veronica alpina australis (Wahlenb.) Á.Löve & D.Löve, Veronica alpina lasiocarpa Hartm.
Artsdatabanken-ID
102544
GBIF-ID
8016482

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg