fjellveronika

Fjellveronika har snaue blader nede, men har hår på støttebladene i blomsterstanden. Kapselen er imidlertid snau, et viktig skilletegn til slektningen høgfjellsveronika. Storanosi, Malmagrønsnosi, Voss.
Fjellveronika hele planta
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Fjellveronika er en flerårig urt i maskeblomstfamilien. Plantene er som regel rundt ti centimeter høye med en klase med mørkeblå blomster i toppen. Fjellveronika er vanlig i hele fjellet, i nord også i lavlandet. Fjellveronika er en av to underarter i Veronica alpina; den andre, høyfjellsveronika, er svært lik og finnes normalt høyere opp i fjellet enn fjellveronika.

Faktaboks

Etymologi

fra alpinus, latin for fjell

Også kjent som
Veronica alpina ssp. alpina
Høgfjellsveronika er V. alpina ssp. pumila

Beskrivelse

Fjellveronika har blomster som nesten er radiærsymmetriske i motsetning til mange andre arter av veronika. Valdresflye, Øystre Slidre.
Fjellveronika blomsterstand
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Fjellveronika har oppstående stengel med nærmest sittende, ovale blader med hel kant. Plantene blir som regel mellom fem og femten centimeter høye og er snaue nede, men håra i blomsterklasen. Støttebladene i blomsterklasen har lange hår i kanten, men er ellers snaue hos fjellveronika. Høgfjellsveronika har i tillegg hår på bladenes underside langs nervene.

Blomsterkrona er rent mørkeblå uten noen lys ring og uten strekene som mange veronikaarter har. Blomstene er om lag sju millimeter i diameter og nærmest radiærsymmetriske. Fruktene hos fjellveronika er kapsler som er lenger enn de er brei og de er runde i toppen. Kapslene hos fjellveronika er snaue, mens de hos høgfjellsveronika er langhåra.

Utbredelse

Fjellveronika vokser i fjellskog, gressbakker og snøleier, mens høgfjellsveronika finnes på grusmark og flytjord i høyfjellet, helst på baserik grunn.

Fjellveronika er vanlig i fjellet i hele landet og går ned i lavlandet nordpå. Høyfjellsveronika er sjelden i høyfjellet i Sør-Norge og sjelden fra nordlige Trøndelag til Troms.

Fjellveronika finnes i arktiske og i alpine strøk på begge sider av det nordlige Atlanterhavet. Høyfjellsveronika finnes i Europa inkludert Island og i sørlige Grønland.

Systematikk

Fjellveronika og høyfjellsveronika regnes som underarter av Veronica alpina. Denne arten har fått det norske navnet snøveronika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg