Guru Gobind Singh, sikhenes tiende og siste guru. Han ble født i 1666 i Patna i Bihar og døde i 1708 i Nanded sør i Maharashtra. Han førte en forbitret kamp mot stormogulen Aurangzeb, som hadde latt hans far drepe, og skapte en stram politisk og militær organisasjon (khalsa, 'de rene') blant sikhene.

Guru Gobind Singh innstiftet skikken at menn som var innviet i khalsaen skulle bære etternavnet Singh ('løve'), og han gav disse påbud om å bære fem kjennetegn: uklippet hår og skjegg, en kam skjult under en turban, et stålarmbånd, et sverd eller kniv (kirpan) samt en type løs underbukse.

Guru Gobind Singh erklærte før sin død at han var den siste menneskelige guru. Han utvidet Adi Granth med diktene av Guru Tegh Bahadur, men han inkluderte ikke sine egne dikt. Han bestemte videre at sikhene heretter skulle betrakte denne teksten som den levende guru, som nå ble kalt Guru Granth Sahib.

Guru Granth Sahib æres i gurdwaraer som er i sentrum for sikhenes rituelle liv. Det er omfattende pilegrimsferd til gurdwaraene bygget på stedet Guru Gobind Singh ble født i Patna og der han døde i Nanded.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.