Faktaboks

Guru Nanak
Guru Nanak
Uttale
nˈanak
Født
1469
Død
1539
Guru Nanak gjengitt av den indiske kunstneren Raja Ravi Varma (1848-1906)
.

Guru Nanak (1469–1539) er grunnlegger av sikhismen.

Få historiske kilder finnes til Guru Nanaks liv. Historiene om livet hans er bevart i Janamsakhiene. Sikhene selv anser Janamsakhienes fortellinger som autentiske, men det er mangel på annen historisk dokumentasjon.

Biografi

Guru Nanak var født i Talwandi i dagens Pakistan. Han giftet seg i slutten av tenårene, flyttet til Sultanpur og fikk flere barn.

I Sultanpur mottok Nanak ifølge Janamsakhiene en guddommelig åpenbaring. Vahiguru, sikhenes gud (kalles også Nam, Akal Purakh, Ram og så videre, men guden overstiger språket), skal ha kalt ham til å forkynne det guddommelige Navnet, Nam, som veien til frelse. Etter åpenbaringen skal Nanak ifølge Janamsakhiene ha lagt ut på en lang reise rundt i India og til Sri Lanka og Den arabiske halvøy.

Etter reisen grunnla Nanak et jordbrukssamfunn, Kartarpur i 1520, ved elven Ravi, nord for Lahore. De som sluttet seg til hans lære, samlet seg i landsbyen. De arbeidet som bønder på markene om dagen og møttes til sang av Nanaks dikt om morgenen og kvelden. Tilhengerne ble kalt sikher, som betyr disipler av en Guru.

Hymner

Nanak produserte i sin levetid en stor mengde hymner. Disse utdyper Nanaks tanker og utgjør et av grunnlagene for sikhismens lære. Ifølge denne er Vahiguru altomfattende og styrer verden. Vahiguru har skapt verden gjennom sin vilje og skapt en orden, hukam. Hengivelse til Vahiguru kan befri mennesket fra gjenfødelsen (sansar). Menneskets ego, haumai, vanskeliggjør denne hengivelsen, men gjennom meditasjon over det hellige Navnet (nam simaran), kombinert med filantropi (seva) og ærlig arbeid (kirat) blir mennesket gradvis mindre egoistisk og lever gradvis mer og mer i samsvar med Vahiguru. Dette tenkes på som frelse.

I Guru Granth, sikhenes hellige bok, som ble utpekt til å være den «levende» guru etter den tiende guru Guru Gobind Singhs død, er 974 av Nanaks hymner bevart.

Guru Nanak hadde to sønner, Sri Chand og Lakhmi Das. Før Guru Nanak døde, utnevnte han Guru Angad som sin etterfølger og ikke en av sine sønner, som man kunne ha forventet. Personens kvaliteter var viktigere enn slektskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg