Grunning er ett eller flere strøk maling som påføres for å dekke, tette eller jevne ut underlaget og gi bedre adhesjon for etterfølgende strøk av maling, lakk eller lim. Ved grunning av metalloverflater skal grunningen også beskytte mot korrosjon.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere: underlag

På treverk og lignende brukes ofte fortynnet maling som grunning. Den trenger bedre inn i porene enn ufortynnet maling gjør, samtidig som den gir god forankring for påfølgende strøk.

Primere

stål og andre metaller kan det være nødvendig med spesielle typer grunning på grunn av korrosjonsfare og dårlig adhesjon. Slike grunninger kalles ofte primere (uttales praimere).

Primere kan være en- eller tokomponentgrunninger med rusthindrende pigmenter som mønje, jernoksid, kalsiumplumbat, sinkkromater, sinkfosfat eller metallisk sinkpulver, og med bindemidler som alkyder, epoksyharpikser, klorkautsjuk, vinylharpikser eller løselige silikater. Særlig sinkpulverrike malinger er svært effektive, og de blir atskillig brukt som shopprimere, det vil si primere som påføres allerede i verkstedet (engelsk shop) for å hindre korrosjon under lagringen og viderebearbeidingen til ferdigprodukt.

En spesiell og meget anvendt type primer, særlig for stål, sink og aluminium, er etsprimer (etsgrunnmaling, wash primer). Den vanligste av disse er en tokomponentprimer der den ene komponenten inneholder sinktetraoksokromat med en alkoholisk løsning av polyvinylbutyral som bindemiddel og den andre fosforsyre i fortynnet alkohol. Syren etser metalloverflaten og gir en korrosjonsbeskyttende fosfatering av denne, mens syren og kromatet sørger for herding og forankring av bindemiddelet. Dette gir beskyttelse for fosfatsjiktet og god adhesjon for det påfølgende maling- eller lakkstrøk. Krombaserte primere blir gradvis forbudt og utfaset av miljøårsaker.

En slik etsprimer regnes ofte som en forbehandling av metallet mer enn som en grunning. Vanligvis trengs det et tilleggsstrøk av en sterkere og mer pigmentert grunning. De shopprimerne som er mest brukt, er av denne typen, men de blir forsterket ved tilsetning av fenol- og/eller epoksyharpikser og jernoksidpigmenter, og da trenger de ikke noe slikt ekstra grunningsstrøk.

De tokomponentprimerne som er nevnt, og som er basert på kjemiske reaksjoner mellom komponentene og eventuelt med underlaget, kalles reaksjonsprimere.

En annen type primer, som særlig benyttes på metaller og glass, er basert på visse typer silaner. Dette er molekyler der den ene delen av molekylet binder seg til metall- eller glassoverflaten, mens den andre delen av det samme molekylet kan bindes til det påfølgende maling- eller lakkstrøk. Silanene gir på denne måten forankring av maling/lakksjiktet til underlaget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg