Grønn fluesopp Amanita phalloides er dødelig giftig. Inneholder cellegiftene amatoksiner som angriper lever og nyrer. Kan forveksles med spiselige sopper. Foto: Klaus Høiland, fra Lista i Farsund, eikeskog.

. fri

Grønn fluesopp, en av våre farligste giftsopper.

Grønn fluesopp hører til gruppen skivesopper i rekken stilksporesopp

10–15 cm høy skivesopp med en 6–12 cm bred hatt, fint radiært stripet. Det ytre hyllet blir sittende som en urnelignende slire rundt soppfoten. Hattfargen varierer, fra blekgul til olivengrønn, grågrønn eller brungrønn. Stilken har en ring som på unge eksemplarer er stripet, skivene er hvite til gulhvite. Lukten er søt og honninglignende, men vond hos eldre eksemplarer.

Grønn fluesopp vokser på næringsrik mark, særlig under eik. I Norge er den funnet noen få spredte steder langs kysten fra Østfold til Sogn og Fjordane. Men den kan være lokalt vanlig.

Soppen kan forveksles med den spiselige grønnkremlen. Dessuten har det hendt at folk med asiatisk opprinnelse har tatt den for å være grå sliresopp Volvariella volvacea som spises i Øst-Asia under navnet "paddy straw mushroom". Se også fluesopp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.