Amatoksiner er en gruppe på minst 6 gifter som kan finnes i enkelte sopp som mykotoksiner.

Faktaboks

Uttale
amatoksˈiner

Amatoksiner ble først påvist i den dødelig giftige grønne fluesoppen Amanita phalloides i 1941 av de tyske kjemikere H. Wieland og R. Hallermayer. De sterkeste er α-amanitin og β-amanitin. Siden er giftene også funnet i hvit fluesopp A. virosa.

Amatoksinene er peptider med molekylvekt på ca. 1000, hvor 8 hydroksylerte aminosyrer danner en ring omkring en indolkjerne, som igjen er forbundet med ringen ved en tiolbro. De er cellekjernegifter som spesielt hemmer enzymet RNA-polymerase II, som dirigerer syntesen av mRNA under DNA-transkripsjonen, slik at den normale proteinsyntesen i cellene forstyrres.

Virkningen av amatoksin er langsom, symptomer opptrer normalt først 8–10 timer etter inntak. Først opptrer kraftig og smertefull diaré. Deretter skader på lever og nyrer. Ubehandlet er utfallet ofte dødelig.

Det er viktig å komme tidlig til behandling ved mistanke om forgiftning. Da kan giften fjernes fra blodet ved hemoperfusjon, altså at man sender blodet gjennom stoffer som absorberer giftene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg