grønlandsmåke

Grønlandsmåke ved Den norske operaen, Oslo
Grønlandsmåke
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Grønlandsmåke er en fugleart i måkefamilien. Den ser ut som en liten og ekstra lys gråmåke uten svarte vingespisser, og er mindre og mere rundhodet enn den større polarmåka. Hekkeutbredelsen er begrenset til det nordøstlige Canada samt i Grønland, og arten registreres jevnlig langs hele norskekysten.

Faktaboks

også kjent som:

Larus glaucoides

Iceland gull, Kumlien's gull, Thayer's gull

Beskrivelse

Voksne grønlandsmåker er sammen med polarmåka de eneste store måkeartene med grå rygg og helt hvite vingespisser. Grønlandsmåka skiller seg fra polarmåker med at den har en rundere hodeform som sammen med det forholdsvis korte nebbet gjør at den ser snillere ut. Et nyttig kjennetegn på grønlandsmåkene at de har lengre håndsvingfjærprojeksjon, det vil si at vingespissen stikker lenger ut i forhold til halen når fuglen sitter enn det vi ser hos polarmåker. I tillegg er de mindre, grønlandsmåker ringmerket i Norge har veid fra 490 til 990 gram, mens tilsvarende tall for polarmåker er 1020–1920 gram. Kroppsformen er rundere hos grønlandsmåka sammenlignet med polarmåker og gråmåker, noe som sammen med det kortere nebbet gjør at hodet virker mindre.

Unge grønlandsmåker har som oftest ikke en rosaaktiv indre nebbhalvdel og mørk ytre del som er regelen hos unge polarmåker, og har enten jevnt mørkt nebb eller lys indre del av nebbet, som altså som oftest ikke er rosa. Fjærdrakten er jevnt hvit eller kremgul over det hele, kun med enkelte mørke flekker, og i sitt andre år kan enkelte bli helt hvite over det hele.

Utbredelse og vandringer

Grønlandsmåka har en begrenset hekkeutbredelse i Canada og i Grønland, men fuglene sprer seg ut over store områder etter hekketiden. Litt avhengig av hvilken systematikk man følger deles grønlandsmåker inn i ulike underarter, hvorav den lyseste er nominatunderarten glaucoides. Denne hekker primært på Grønland og overvintrer rundt Island, mens underarten kumlieni hekker i arktisk Canada og overvintrer i Canada og det østlige USA. Den siste arten eller underarten thayeri har eget norsk navn eskimomåke, og overvinter typisk ved kysten av Stillehavet utenfor USA og Canada. Det er lyse fugler av underarten glaucoides som er vanligst i Norge, men alle disse tre er funnet hos oss.

Grønlandsmåker vandrer over store avstander og registreres jevnlig blant annet i Finland og i Spania, og det ser ut til at hunnene trekker lengst. Det kan kanskje være på grunn av økt konkurranse om mat i vinterområdene som er nærmere hekkeplassene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg