Glutamin er en av de 20 aminosyrene i proteiner. Glutamin er den vanligste og mest allsidige aminosyren i menneskekroppen. Den deltar i en rekke biologiske prosesser.

Faktaboks

Uttale
glutamˈin
Også kjent som

Glutamin forkortes Gln eller Q.

I tillegg til å inngå i proteiner, er glutamin også utgangsstoff for produksjon av andre aminosyrer, nukleinsyrer, kofaktorer og nevrotransmittere. Glutamin er dessuten viktig for å transportere nitrogen mellom ulike vev. Kroppen kan selv produsere glutamin, men ved alvorlig sykdom eller hard fysisk aktivitet, vil kroppen ikke kunne produsere tilstrekkelige mengder, og vil være avhengig av tilskudd gjennom kosten.

Dannelse og nedbrytning

Glutamin produseres i leveren, lungene, tverrstripet muskulatur og fettvev. Glutamin kan dannes fra α-ketoglutarat, som er et mellomprodukt i sitronsyresyklusen. Enzymet glutamat-dehydrogenase fester en aminogruppe til α-ketoglutarat, slik at glutamat dannes. Glutamin kan lages fra glutamat ved at enzymet glutamin-syntetase bytter ut syregruppen i glutamats sidekjede med en amidgruppe. Denne prosessen kan også gå den andre veien; glutamin omdannes til glutamat ved hjelp av enzymet glutaminase. Aminogruppen fjernes fra glutamat ved hjelp av enzymet glutamat-dehydrogenase, slik at det dannes α-ketoglutarat og ammoniakk.

Nitrogentransport

I nedbrytningen av proteiner fjernes aminogruppen i aminosyren som ammoniakk. Ammoniakk er giftig for cellen dersom det hoper seg opp. Ammoniakk settes inn i glutamin ved hjelp av glutamin-syntetase, og fraktes i blodet til leveren, der det avgiftes via flere biokjemiske reaksjoner til urea. Urea er ikke giftig og kan fraktes i blodet til nyrene, der det skilles ut som urin.

Utgangsstoff og mellomprodukt

Glutamin er et utgangsstoff for proteiner, andre aminosyrer, nukleinsyrer og kofaktorer som NADH. Glutamin er også mellomprodukt for produksjon av nevrotransmitterne, glutamat og GABA.

Struktur og kjemiske egenskaper

Glutamins sidekjede har en amidgruppe. Amidgruppen kan lett spaltes av, noe som er viktig for glutamins rolle som mellomprodukt og transportør av ammoniakk . Sidekjeden er polar, noe som gjør at den tiltrekker seg vann (den er hydrofil) og kan danne hydrogenbindinger med vann. Glutamin opptrer derfor ofte på overflaten av vannløselige proteiner.

Kjemisk formel: NH2-OC-CH2-CH2-CH(NH2)-COOH

Molekylvekt: 146,15 kDa

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg