Dalton, John

Den britiske fysikeren og kjemikeren John Dalton.

Dalton, John
Av /Store norske leksikon ※.

Atommasseenheten er en internasjonal målenhet for å angi en atommasse. Symbolet for enheten er u. Enheten blir også omtalt som dalton, symbol Da, etter den engelske fysikeren John Dalton.

Faktaboks

Også kjent som

dalton

Engelsk navn
unified atomic mass unit, dalton
Symbol
u, Da
Type
målenhet for atommasse
Verdi
1,660 539 066 60 (50) · 10⁻²⁷ kg

Atommasseenheten blir definert som ¹⁄₁₂ av massen til ett atom av nukliden ¹²C som av CODATA i 2019 ble beregnet til:

  • 1 u = 1,660 539 066 60 (50) · 10⁻²⁷ kg (≈ 1,66 yoktogram)

Standardavviket er gitt i parentes.

1 u er tilnærmet lik massen til ett nukleon i atomkjernen. Av definisjonen følger at atommassen til nukliden ¹²C er identisk lik 12 u, men på grunn av atomets bindingsenergi vil andre atomer eller isotoper bare ha en atommasseverdi som er tilnærmet lik summen av antall nukleoner.

Enheten er ikke en SI-enhet, men aksepteres likevel brukt i vitenskapelig sammenheng når bruk av kilogram er uhensiktsmessig.

Ut fra tidligere definisjoner har atommasseenheten forholdt seg til avogadrokonstanten (NA) og SI-enheten mol på en slik måte at en stoffmengde med atommasse 1 u veier nøyaktig 1 gram (g) når den inneholder NA partikler.

  • 1 g/mol = NA · u

Etter at Generalkonferansen for mål og vekt (CGPM) har redefinert grunnenhetene i SI-systemet, har avogadrokonstanten fått en ny verdi som gjør at denne sammenhengen ikke lenger er eksakt, men kun en svært nøyaktig tilnærming.

  • 1 g/mol ≈ NA · u

De nye definisjonene av grunnenhetene gjelder fra 20. mai 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg