atommasseenheten

Atommasseenheten er en internasjonal målenhet for å angi en atommasse. Symbolet for enheten er u. Enheten blir også omtalt som dalton, symbol Da, etter den engelske fysikeren John Dalton.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk unified mass unit
Også kjent som
u dalton Da

Atommasseenheten blir definert som 1/12 av massen til ett atom av nukliden 12C som av CODATA i 2019 ble beregnet til:

  • 1 u = 1,660 539 066 60 (50) · 10−27 kg (≈ 1,66 yoktogram)

Standardavviket er gitt i parentes.

1 u er tilnærmet lik massen til ett nukleon i atomkjernen. Av definisjonen følger at atommassen til nukliden 12C er identisk lik 12 u, men på grunn av atomets bindingsenergi vil andre atomer eller isotoper bare ha en atommasseverdi som er tilnærmet lik summen av antall nukleoner.

Enheten er ikke en SI-enhet, men aksepteres likevel brukt i vitenskapelig sammenheng når bruk av kilogram er uhensiktsmessig.

Ut fra tidligere definisjoner har atommasseenheten forholdt seg til avogadrokonstanten (NA) og SI-enheten mol på en slik måte at en stoffmengde med atommasse 1 u veier nøyaktig 1 gram (g) når den inneholder NA partikler.

  • 1 g/mol = NA · u

Etter at Generalkonferansen for mål og vekt (CGPM) har redefinert grunnenhetene i SI-systemet, har avogadrokonstanten fått en ny verdi som gjør at denne sammenhengen ikke lenger er eksakt, men kun en svært nøyaktig tilnærming.

  • 1 g/mol ≈ NA · u

De nye definisjonene av grunnenhetene gjelder fra 20. mai 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg