glassfrosker

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Glassfrosker er en amfibiefamilie i ordenen haleløse amfibier, som inneholder tolv slekter med 160 anerkjente arter.

Faktaboks

Også kjent som
Centrolenidae

Et flertall av artene er små, med en lengde på cirka 30 millimeter fra snute til kloakkåpning. De fleste har en nyanse av grønt, og mange arter har gjennomsiktig hud på buken slik at indre organer som hjerte, lever og tarmer er synlige. Grønne knokler i skjelettet er vanlig på grunn av grønne gallesalter. Mange hanner har pigger på overarmene. Disse benyttes i kamper med andre hanner.

Glassfroskene er utbredt i Mellom-Amerika, gjennom Venezuela til Bolivia, Argentina og det sørlige Brasil. Man finner dem gjerne i fjellregnskoger, der mange arter lever oppe i trærne.

Eggene plasseres utenfor vann, gjerne på steiner eller planter som henger over vannflaten, både stillestående og rennende vann. Hos noen arter blir eggene voktet av territorielle hanner, som ofte er involvert i slåsskamper. Rumpetrollene faller ned i vannet når de klekker. De er ormelignende og graver i sand og detritus på bunnen.

Kjempeglassfrosken Centrolene geckoideum skiller seg fra de små familiemedlemmene ved å ha en kroppslengde på inntil 77 millimeter. Den lever i subtropiske og tropiske regnskoger 1750–2000 meter over havet i Colombia og Ecuador. Arten er sårbar og truet av habitatødeleggelse.

C. quindianum er en sårbar art som finnes 1900–2050 meter over havet i Colombia. Arten er 24,0-26,6 millimeter lang og grønngul med mange svarte flekker på hode og rygg. Den er truet av endringer og ødeleggelse av dens leveområder.

Fleischmannfrosk Hyalinobatrachium fleischmanni er muligens den vanligste glassfrosken i Costa Rica. For øvrig finnes den fra Veracruz i Mexico til Colombia, Venezuela, Guyana og Surinam. Kroppslengden er 19,2-32 millimeter. Den legger 18–30 egg under løvverk som henger over middels- til hurtigstrømmende elver i lavlandet.

Ruglassfrosk Cochranella granulosa måler 22–32 millimeter fra snute til kloakkåpning. Den finnes i fuktige lavlandsskoger og fjellskråninger mellom 40 og 1500 meter over havet i Honduras, Nicaragua, Costa Rica og Panama. Hannen synger fra en sangpost i trærne 5–10 meter over bakken. De 50–60 eggene plasseres i en samlet eggmasse som henger over åpent vann.

Magdalenaglassfrosken Ikakogi tayrona er utbredt i regnskoger 700–2400 meter over havet i nordre deler av Sierra Nevada de Santa Marta i Colombia. Lengden er 28,2–30,8 millimeter. Hannen har en stor pigg på overarmen. Den er den eneste glassfrosken hvor det er hunnen som holder vakt over eggene. Arten er sårbar på grunn av ødeleggelse av dens naturlige habitat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg