Gin fizz med pisket eggehvite og sitron

Gin fizz er en drink som består av gin, sitrus, sukker og kullsyreholdig mineralvann. Kategorien fizz er en type drinker med røtter fra 1860-tallet.

Faktaboks

Uttale
dʒˈinfˈiz

En sour er brennevin som blandes med sitrus og sukker, og som serveres med isbiter. Tilsetter man kullsyreholdig mineralvann, som club soda, får man altså en fizz. Gin fizz regnes som en av klassikerne i denne kategorien. Det som kan være forvirrende, er at drinken i prinsippet er det samme som en annen klassiker, Tom Collins. Forskjellen ligger i størrelsen; Tom Collins er en longdrink, mens gin fizz serveres i et mindre glass.

International Bartenders Association har følgende oppskrift på Gin Fizz: 4,5 cl gin, 3 cl ferskpresset sitronjuice, 1 cl sukkerlake, en dæsj soda. Gin, sitron og sukker shakes med is, og siles i glass. Soda has på til slutt.

Historien

Første gang man hører om fizz er i 1862, i verdens første oppskriftsbok for drinker og cocktailer, The Bar Tender’s Guide av Jerry Thomas. Fizz ble sett på som en forfriskende og oppkvikkende drink, og var svært populær på denne tiden.

Ramos Gin Fizz

Ramos Gin Fizz kommer fra byen New Orleans, og er en av de store klassikerne innen cocktailer.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Det finnes mange måter å lage gin fizz på. Mest kjent er Ramon Gin Fizz fra New Orleans, som ble kreert av bartenderen Henry Ramos i 1888. Denne cocktailen skiller seg ut på flere måter, ikke bare fordi den kombinerer fløte og sitrus, noe som er uvanlig i cocktailer, men mest fordi den skal shakes (ristes) i 12 minutter.

Ramos Gin Fizz ble en enorm suksess på slutten av 1800-tallet. Henry Ramos hadde ansatt egne shaker boys som sto på rekke og rad bak bardisken, og som hadde som eneste oppgave i løpet av en kveld å shake, noe som var en attraksjon i seg selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg