Tom Collins
Tom Collins er en klassiker fra 1874, og er det samme som en gin fizz.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Tom Collins er en cocktail som består av gin, ferskpresset sitron, sukkerlake og soda. Dette er en longdrink eller highball som regnes som en klassiker. Denne ble til i New York i 1874.

Cocktailen er det samme som en gin fizz. Den har også mange likhetstrekk med drinken John Collins, som var populær på begynnelsen av 1870-tallet, bare at sistnevnte kan inneholde whiskey i stedet for gin.

Ofte er det svært vanskelig å datere når en cocktail har blitt funnet opp. Med Tom Collins er det annerledes, for her vet man nøyaktig når den dukket opp for første gang.

Historien

Tom Collins er resultatet av en populær spøk i New York i 1874, den såkalte The Tom Collins Hoax. Spøken gikk ut på at man fortalte en venn at en fyr ved navn Tom Collins satt på en bar i nærheten og baksnakket vedkommende. Når vennen så løp til baren for å konfrontere denne Collins, hadde han allerede forduftet.

Dette gjentok seg titt og ofte. Svært mange opplevde at denne Collins fortalte usannheter og skapte dårlig stemning i barene, og historiene spredte seg over hele New York. Pussig nok var det ingen som visste hvordan Tom Collins så ut, hvilket ikke var så rart, ettersom han ikke fantes. Avisene ble med på spøken, og i flere måneder var det små notiser om hva Tom Collins holdt på med, og hvor han hadde vært.

Bartenderne så en mulighet til å tjene litt penger på dette, og ga navnet Tom Collins til en cocktail. Så hver gang det kom inn en kar som spurte etter Tom Collins, ble han servert cocktailen. Etter noen måneder var det ingen som lenger gikk på spøken, men drinken begynte å leve sitt eget liv, og ble etter hvert en klassiker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg