Gin fizz med pisket eggehvite og sitron

Fizz er en kategori drinker der brennevin blandes med sitron og sukker, og serveres med club soda eller en annen type kullsyreholdig mineralvann. Den mest kjente varianten er gin fizz.

Faktaboks

Også kjent som

gin fizz, som er den vanligste drinken i denne kategorien

Som drink er fizz en underkategori av den større kategorien sour. Sour er brennevin som blandes med sitrus og sukker, og som serveres med isbiter. Har man mineralvann i en sour, får man altså en fizz.

Det vanligste brennevinet å bruke i en fizz er gin.

Historien

Fizz er en av de klassiske drinkene, og det finnes flere oppskrifter på fizz i verdens første bok om drinker og cocktailer, The Bar Tender's Guide fra 1862, av Jerry Thomas. Fizz hadde sin storhetstid mot slutten av 1800-tallet, og hadde ord på seg for å være særlig forfriskende og oppkvikkende.

På 1900-tallet gikk fizz litt i glemmeboken, men er i dag i ferd med å få sin renessanse. Dette skyldes i første rekke at det oppsto en fornyet interesse for klassiske cocktailer rundt årtusenskiftet, men også at det har kommet svært mange nye produsenter av kvalitetsgin over hele verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg