Merking av elg
En merket elg.
Merking av elg
Lisens: CC BY SA 3.0

Merking av dyr er ulike metoder for å kjenne igjen individer eller å følge bevegelser hos ville dyr eller husdyr.

Ville dyr

Merking av ville dyr kan bestå i at de innfangede individer blir forsynt med et merke med nummer og adresse, som for eksempel ved ringmerking av fugler. Slik merking foregår mest for å studere dyrenes vandringsforhold eller for å anslå bestandenes størrelse.

Ved telemetri, altså radiomerking og bruk av satellittsendere, kan ville dyrs bevegelser følges uten at det er nødvendig å fange dem inn på nytt.

Husdyr

EØS-avtalen medfører en omfattende merking av produksjonsdyr både ved innførsel og utførsel. Det stilles krav til sporbarhet både ved import og eksport. Storfe og gris som importeres til Norge, skal merkes med et eget importmerke. Merket skal settes i øret på dyrene ved grensepassering og skal følge dem helt til slakting. Merker dyrene måtte ha når de kommer til landet, skal ikke fjernes. Grenseveterinærene er pålagt å utføre merkingen og også registrering av opplysninger om innførsel, blant annet eksportør, importør, dyreslag, antall dyr og hvordan de er merket. Disse opplysningene lagres deretter i en database.

Mange eiere av kjæledyr velger også å merke dyrene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg