Stavanger Museum

Artikkelstart

Stavanger Museum er et naturhistorisk og kulturhistorisk museum i Stavanger. Det ble grunnlagt i 1877, og fikk i 1893 sin egen bygning, som fremdeles utgjør en del av det nåværende komplekset. Den arkeologiske avdelingen ble i 1975 skilt ut fra museet (se Arkeologisk museum i Stavanger), mens Stavanger Sjøfartsmuseum (nå Stavanger Maritime Museum) ble avdeling under museet i 1979. De omfattende samlingene er delt i fire avdelinger: Zoologisk avdeling, kulturhistorisk avdeling, Stavanger Maritime Museum og Norsk hermetikkmuseum.

Zoologisk avdeling

Zoologisk avdeling har en fugleutstilling med vekt på fuglelivet i Rogaland, og en avdeling med norske og utenlandske pattedyr. Avdelingen er et sentrum for norsk fugleforskning, med blant annet en ornitologisk stasjon på RevtangenJæren (opprettet i 1937) der det foregår ringmerking av fugl.

Kulturhistorisk avdeling

Kulturhistorisk avdeling dokumenterer Rogalands kulturhistorie med vekt på Stavanger. I samlingene inngår Kielland-familiens herregård Ledaal og redervillaen Breidablikk, tegnet av Henrik Nissen, med godt bevarte interiører fra 1880-årene.

Stavanger Maritime Museum

Stavanger Maritime Museum holder til i sjøhus og kjøpmannsgårder ved havnen. Utstillingene viser utviklingen i skipsfart, havnevesen, handel og skipsbygging de siste 200 årene. Her finnes seilloft, rederikontorer, krambod og moderne oljevirksomhet. Museet eier to eldre båter: seilskutene «Anna af Sand» (1848) og «Wyvern» (1896).

Norsk hermetikkmuseum

Norsk hermetikkmuseum ligger i en nedlagt hermetikkfabrikk og viser et autentisk fabrikkmiljø.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg