Stavanger Museum

Stavanger Museum, natur- og kulturhistorisk museum i Stavanger, grunnlagt 1877. 1893 fikk museet egen bygning, som fremdeles utgjør en del av det nåværende kompleks. Den arkeologiske avdelingen ble 1975 skilt ut fra museet (se Arkeologisk museum i Stavanger), mens Stavanger Sjøfartsmuseum ble avdeling under museet 1979. De omfattende samlingene er delt i fire avdelinger:

Zoologisk avdeling har en fugleutstilling med vekt på fuglelivet i Rogaland, og en avdeling med norske og utenlandske pattedyr. Avdelingen er et sentrum for norsk fugleforskning, med bl.a. en ornitologisk stasjon på Revtangen på Jæren (oppr. 1937) der det foregår ringmerking av fugl.

Kulturhistorisk avdeling dokumenterer Rogalands kulturhistorie med vekt på Stavanger. I samlingene inngår Kielland-familiens herregård Ledaal og redervillaen Breidablikk, tegnet av Henrik Nissen, med godt bevarte interiører fra 1880-årene.

Stavanger Sjøfartsmuseum holder til i sjøhus og kjøpmannsgårder ved havnen. Utstillingene viser utviklingen i skipsfart, havnevesen, handel og skipsbygging de siste 200 år. Her finnes seilloft, rederikontorer, krambod og moderne oljevirksomhet. Museet eier to eldre båter, seilskutene Anna af Sand (1848) og Wyvern (1896).

Norsk Hermetikkmuseum ligger i en nedlagt hermetikkfabrikk og viser et autentisk fabrikkmiljø.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg