fluorescein
Molekylmodell av fluorescein. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
fluorescein
Lisens: CC BY SA 3.0
Fluorescein.

Strukturformel

Av /Store norske leksikon ※.
fluorescein
Strukturformel for fluorescein
fluorescein
Lisens: CC BY SA 3.0

Fluorescein er et organisk fargestoff som består av røde krystaller. Det er løselig i alkohol, men ikke i vann. Er vannet basisk, løses det også her og gir gul farge og praktfull grønn fluorescens som forsvinner når løsningen gjøres sur.

Faktaboks

Uttale
fluoresˈin

Bruk

Fluorescein har ingen betydning som fargestoff for tekstiler, men brukes noe til markering i sjøvann; til grunnvannsundersøkelser, særlig innen karsthydrologi og til fremstilling av eosin.

Fluorescein brukes i diagnostisk øyemed ved øyesykdommer, blant annet til å farge defekter i øyets hornhinne (se hornhinnebetennelse), samt til tåreveisundersøkelse hos barn. Hvis man drypper fluorescein i øyet, vil fargestoffet passere med tårene ned til nesen, der det kan gjenfinnes hvis tåreveiene er åpne og funksjonerer normalt.

Kjemi

Fluorescein har kjemisk formel C20H12O5 og hører til ftaleinene. Det kan fremstilles ved å smelte ftalsyreanhydrid med resorcinol i nærvær av sinkklorid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg