fluorescein

Molekylmodell av fluorescein. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
fluorescein
Lisens: CC BY SA 3.0

Strukturformel

Av /Store norske leksikon ※.
Strukturformel for fluorescein
fluorescein
Lisens: CC BY SA 3.0

Fluorescein, organisk fargestoff som består av røde krystaller. Løselig i alkohol, men ikke i vann. Er vannet basisk, løses det også her og gir gul farge og praktfull grønn fluorescens, som forsvinner når løsningen gjøres sur. Fluorescein har formelen C20H12O5, hører til ftaleinene og kan fremstilles ved å smelte ftalsyreanhydrid med resorcinol i nærvær av sinkklorid.

Faktaboks

Uttale
fluoresceˈin

Anvendelse

Fluorescein har ingen betydning som fargestoff for tekstiler, men anvendes noe til markering i sjøvann; til grunnvannsundersøkelser, særlig innen karsthydrologi og til fremstilling av eosin. Fluorescein brukes i diagnostisk øyemed ved øyesykdommer, bl.a. til å farge epiteldefekter i øyets hornhinne (ved betennelser), samt til tåreveisundersøkelse hos barn. Dryppet i øyet vil fargestoffet passere med tårene ned til nesen, der det kan gjenfinnes hvis tåreveiene er åpne og funksjonerer normalt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg