flåtestasjon

Artikkelstart

Flåtestasjon er betegnelse på en havn hvor krigsskip er stasjonert og har sin hjemmebase. Andre betegnelser er flåtebase, orlogsstasjon eller orlogsbase.

Flåtestasjonen er gjerne en mindre flåtebase hvor deler av en marine er stasjonert permanent eller midlertidig, eller hvor krigsskip kan løpe inn for å hente etterforsyning av ammunisjon, drivstoff, proviant og varegods, og foreta mindre reparasjoner.

Ved de større flåtestasjonene, som gjerne betegnes som flåtebaser, kommer krigsskipene inn for vedlikehold, reparasjoner og forsyninger, hvile eller skifte av besetning, og her ligger gjerne de forskjellige etablissementer for utdanning og trening av fartøysbesetninger. De største flåtestasjonene har også skipsbyggeri med tørrdokker. Stormaktsmariner har gjerne flere flåtestasjoner innen eget landområde, og kan også ha flåtestasjoner utenlands.

I det norske Sjøforsvaret brukes konsekvent betegnelsen orlogsstasjon i stedet for flåtestasjon når det gjelder Marinen, og kystvaktstasjon når det gjelder Kystvakten. Sjøforsvaret har to orlogsstasjoner, Haakonsvern orlogsstasjon (HOS) utenfor Bergen, som er Marinens hovedbase, og Ramsund orlogsstasjon (ROS) i Ofoten sør for Harstad. Det har én kystvaktstasjon, Kystvaktstasjon Sortland (SKYS) i Sortland i Vesterålen, som er Kystvaktens hovedbase.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg