Ramsund orlogsstasjon

ROS fotografert mot øst en nydelig sommerdag i 1998
Av .

Artikkelstart

Ramsund orlogsstasjon (ROS) i Tjeldsund kommune i Nordland, er en forsyningsbase for Sjøforsvaret i Nord-Norge. Stasjonen ligger sør i Ramsundet mellom Evenes og Tjeldøya, nord for Ofotfjorden.

Ramsund orlogsstasjon er, sammen med Haakonsvern orlogsstasjon utenfor Bergen, den ene av to orlogsstasjoner i Norge i dag. Ramsund orlogsstasjon grenser i sør til Forsvarets øvingsfelt på Ramnes.

Historikk

Orlogsstasjon ble etablert som del av flåteplanen av 1912, der særlig økt nøytralitetsvakt i nordområdene lå til grunn for vedtaket. Lokaliseringen var i stor grad betinget av Ramsundets nærhet til Ofotfjorden, basert på behovet for å sikre utskiping av malm fra Narvik. I tillegg var de topografiske egenskapene gunstige ut fra øvrige taktiske og operative vurderinger.

Stasjonen har opp gjennom tiden vært tillagt varierende betydning, men var under hele den kalde krigens periode en viktig forsyningsbase. I løpet av 1960-tallet var Ramsund orlogsstasjon bygget ut til en fullt tidsmessig base også sammenliknet med de andre orlogsbasene på den tiden, Haakonsvern (HOS) ved Bergen og Olavsvern (OOS) ved Tromsø.

Etter avviklingen av Olavsvern tidlig på 2000-tallet ble Ramsund orlogsstasjon tillagt flere oppgaver, herunder støtte for ubåtvåpenet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg