(ROS), Tjeldsund kommune i Nordland, forsyningsbase for Sjøforsvaret i Nord-Norge. Stasjonen ligger sør i Ramsundet mellom Evenes og Tjeldøya, nord for Ofotfjorden.

ROS ble etablert som del av flåteplanen av 1912, der særlig økt nøytralitetsvakt i nordområdene lå til grunn for vedtaket. Lokaliseringen var i stor grad betinget av Ramsundets nærhet til Ofotfjorden – basert på behovet for å sikre utskiping av malm fra Narvik – i kombinasjon med topografiske egenskaper som var gunstig også ut fra øvrige taktiske/operative vurderinger.

Stasjonen har opp gjennom tiden vært tillagt varierende betydning, men var under hele den kalde krigens periode en viktig forsyningsbase. I løpet av 1960-tallet var ROS bygget ut til en fullt tidsmessig base også sammenliknet med de andre orlogsbasene på denne tiden, Haakonsvern (HOS) ved Bergen og Olavsvern (OOS) ved Tromsø.

Etter avviklingen av OOS tidlig på 2000-tallet er ROS tillagt flere oppgaver, herunder støtte for ubåtvåpenet. Orlogsstasjonen i Ramsund ligger i nær tilknytning til Forsvarets viktige øvingsfelt Ramnes.

ROS er, sammen med Haakonsvern, den ene av to orlogsstasjoner i Norge i dag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.