fiskerstikk

Fiskerstikk er en svært god knute for å skjøte to tynnere tau eller liner som sjelden skal løsnes.
Fiskerstikk
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Fiskerstikk er en knute i skjøtefamilien. Det er en svært god knute for å skjøte tynnere tau eller liner. Den er beskrevet allerede av keiser Julians livlege Oribasius (320–400 evt.), som kalte den Haplous Karkheisos, og er funnet i arkeologiske utgravinger hos inuitter i Arktis.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk knop

Engelsk: Fishermanns Bend, English Bend

ABoK: 496

Bruksområde

Fiskerstikket består av vanlig overhåndsknop slått rundt faste part på motstående tau
/Handverk.
Dobbelt fiskerstikk er standardknuten for å lage tauslynger for fjellklatring

Fiskerstikket egner seg svært godt til å skjøte tynnere tau eller liner, av samme eller forskjellig dimensjon. Knuten kan være vanskelig å løsne og bør dermed brukes til knuter som skal vare over tid. Det har vært brukt og brukes blant fiskere i mange deler av verden.

Oppbygning

Fiskerstikket består av to overhåndsknop, hver av dem slått om faste part fra det andre tauet. Ved belastning strammes hvert overhåndsknop og bekniper hver sin tamp.

Styrker og svakheter

Stikket er normalt sikkert og blir en kompakt stabil knute i vanlige liner og tauverk. Den tåler bevegelse uten belastning, og vil ikke bli ristet opp. Men det er ikke spesielt sikkert med svært glatte monofilamentliner eller annet svært glatt tauverk. På tykt tauverk er blir den klumpete og stiv. Etter tung belastning er den ofte vanskelig å løsne.

Hvordan slå fiskerstikk

Slå en overhåndsknop med den ene tampen, rundt andre faste part, der tampen kommer ut parallelt. Gjør deretter tilsvarende med den andre tampen. Stram til slik at knopene passer sammen.

Dobbelt fiskerstikk

Dobbelt fiskerstikk består av to doble overhåndsknop slått rundt faste part på motstående tau

/Handverk.

Dobbelt fiskerstikk er et svært sikkert stikk for å skjøte to tau. Den brukes mye av fjellklatrere for lage tauslynger. Denne doble varianten gjør stikket betydelig sikrere enn den enkle, og den er sikker selv på svært glatte tau og tampen er desto mer sikret mot å bli ristet opp. Den er ikke avhengig av belastning for å holde seg stabil. Dette er en basisknute i fjellklatring, og er et sikkert stikk selv på livsviktige glatte klatretau av samme eller lignende dimensjon. For monofilament fiskeline kan den imidlertid fremdeles være usikker. Men det kan da utvides med flere tørn, til for eksempel trippelt eller firedobbelt fiskerstikk. Et godt alternativ til ekstra tørn er i noen bruk å sette et stoppknop på tampene.

Dobbelt fiskerstikk er også kjent som 'dobbelt engelsk knop'. På engelsk heter den Double English Knot eller Grapevine, og er ABoK-nummer 498.

Hvordan slå dobbelt fiskerstikk

Slå dobbelt overhåndsknop rundt motstående part med den ene tampen. Gjør tilsvarende med den andre. Trekk sammen mens du samser godt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg