Overhåndsknop kalles også burknop og er den enkleste knuten

Overhåndsknop er en knute i stoppfamilien. Den er den aller enkleste form for knute.

Faktaboks

Også kjent som

burknop

engelsk: Overhand Knot

ABoK: 46

Bruksområde

Overhåndsknop
(1) Overhåndsknop, (2) dobbelt overhåndsknop og (3) trippelt overhåndsknop. Den kan bygges videre til firedobbel, femdobbel og så videre med enda flere innstikk.
Overhåndsknop
Av /Handverk.

Overhåndsknop brukes som stoppknute, vanligvis i relativt tynt tauverk. Den brukes også på tampen for å hindre at den fliser seg opp, når man ikke har tid til å lage en takling. Den er også strukturell basis for mange andre knuter, for eksempel fiskerstikk.

Oppbygning

Overhåndsknop virker fordi tampen blir holdt i beknip av faste part. Selve knuten er identisk med halvstikk som ikke er knytt rundt et annet objekt.

Styrker og svakheter

Overhåndsknop er den enkleste formen for knute og dermed svært enkel å slå. Den blir liten, kompakt, og trenger lite tau. Men den kan bli vanskelig å åpne etter belastning. Derfor er åttetallsknop som oftest en bedre løsning og standard blant stoppknutene.

Hvordan slå overhåndsknop

Før tampen tilbake over faste part og gjennom øyet.

Varianter av overhåndsknop

Dobbelt overhåndsknop

Dobbel overhåndsknop
Dobbel overhåndsknop er et kompakt og dekorativt stoppknop, best egnet for bruk der det ikke ofte skal løsnes.
Dobbel overhåndsknop
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Dette er en dekorativ og effektiv stoppeknute. Knuten er strukturell basis i flere andre viktige knuter, for eksempel dobbelt fiskerstikk.

Den enkleste og raskeste måte å slå den på er samme måte som vanlig overhåndsknop, men med et ekstra innstikk.

engelsk heter denne double overhand knot og er ABoK-nummer 516.

Multi-overhåndsknop

Slå på samme måte som enkel og dobbel overhåndknop, men gjør flere innstikk, til trippel, firedobbel, femdobbel og så videre. Denne har tidvis blitt kalt blood knot på engelsk, fordi den har vært brukt for å gi ekstra tyngde på tampene på nihalet katt. På engelsk heter den multi-overhand knot og er ABoK-nummer 517.

Overhåndsknop med parallelle tamper

Overhåndsknop med parallelle tamper er ofte foretrukket av fjellklatrere for å skjøte to rapelltau
/Handverk.

Overhåndsknop med parallelle tamper er en knute i skjøtefamilien. Den er strukturelt lik overhåndsknop, men er utført med to forskjellige tau. Bruksområdet endres dermed radikalt. Til tross for sin enkle utførelse er dette en sikker, sterk og ikke minst enkel og oversiktlig skjøteknute. På engelsk heter den euro death knot eller flat overhand bend og er ABoK-nummer 1204.

Knuten er særlig egnet og godkjent som skjøteknute på rappelltauet til fjellklatrere. Den er for øvrig godt egnet til mange oppgaver der to like tau av mellom-tykkelse skal skjøtes. Den benytter seg mest av beknip, men også noe av friksjon.

Klatrere foretrekker den for å skjøte rappelltau fordi selve knuten blir liggende på siden av tauet, og det gjør at den sjeldent henger seg fast i kanter og framspring når man skal trekke tauet ned etter seg etter nedfiring.

Under svært har belastning i tester kan den vrenge seg litt. For klatrere er det derfor standard å ha relativt lange tamper på omtrent en fot, det vil si over 30 cm.

Den skal i klatring kun brukes for å skjøte to tau av samme dimensjon. Knuten er vanligvis grei å løsne etter tung belastning. Knekk «nakken» på den, en av gangen.

Hvordan slå overhåndsknop med parallelle tamper

Overhåndsknop med parallelle tamper

Selve knuten legger seg på siden av tauet, og glir dermed lettere over kanter og framspring. Den er derfor ofte å foretrekke når man skal skjøte to rapelltau av samme dimensjon

Overhåndsknop med parallelle tamper
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hold tampene sammen og parallelt. Slå en overhåndknop med begge tampene samtidig. Knopen må samses godt. Husk lange tamper dersom formålet er å skjøte klatretau.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ashley, Clifford W. (1993) The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co.Inc, New York
  • Petersen, Johan J. (2015) Knuteboka – Stikk og bruk. Kagge forlag
  • Petit, Philippe. (2013) Why Knot. Abrams Image

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg