flaggstikk

Flaggstikk er normalt den beste knuten for å skjøte to tau.
Flaggstikk
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Flaggstikk er en knute i skjøtefamilien. Den er den vanligste og beste løsningen når to tau, av lik eller ulik dimensjon, skal skjøtes sammen.

Faktaboks

Også kjent som

skostikk, skotstikk

engelsk: Sheet Bend

ABoK: 1431

Flaggstikkets fordel er at det er sikkert og holder store belastninger, og likevel er lett å løsne. Det er derfor den foretrukne knuten når formålet er å skjøte to tau. Det er imidlertid en forutsetning at tauet er uten belastning både når man skal slå og når man skal løsne knuten.

Flaggstikket er den sentrale knuten i skjøtefamilien, og utgangspunkt for flere varianter.

Bruksområde

Flaggstikk brukes til å skjøte to tau. Tauene kan være identiske eller forskjellige, de og trenger ikke å ha underlag. Dersom tauene har forskjellig dimensjon, skal det tynneste slås på det tykkeste.

Oppbygning

Øyet på det ene tauet bekniper egen part og begge parter på det andre. Jo hardere belastning, jo hardere beknip. Knuten må slås og løsnes uten belastning. Strukturelt er flaggstikket nær identisk med pålestikket. Men funksjonsmåten er noe annerledes ettersom trekkraften er forskjellig. Der flaggstikket har to trekkpunkt har pålestikket tre.

Styrker og svakheter

Lag en bukt på det tykkeste tauet. Før tampen på det tynneste opp gjennom bukten, rundt bukten, og under egen faste part. Stram til

Flaggstikk
Av .

Flaggstikkets styrke er at den skjøter svært mange tau på sikkert vis, og den kan skjøte tau av ulik dimensjon. Den er rask og enkel å slå, er samtidig sterk og har kombinasjonsmuligheter og varianter som gjør den tilpasningsdyktig. For eksempel fungerer den også svært godt for å feste et tau i en løkke på et annet tau (derav navnet, siden den brukes til å feste flagglina til øyet på flagget). Den har også den viktige egenskapen at den vanligvis er lett å løse opp.

Flaggstikket kan imidlertid ikke slås mens tauene er under belastning. Vanlig flaggstikk kan ristes løs dersom den ikke er belastet, og stikkets sikkerhet er ikke ubegrenset på alle tau.

Totalt sett er flaggstikket et svært godt stikk som gjør det til den sentrale knuten i skjøtefamilien. Der den har svakheter kan det kompenseres, for eksempel ved å lage dobbelt flaggstikk. Til kritiske oppgaver med variert belastning kan den utvikles videre til et dobbelt flaggstikk med slipp og lås.

Hvordan slå flaggstikk

Med slipp er det enda lettere å løsne flaggstikket
Flaggstikk med slipp
Av .

Lag en bukt på det tykkeste tauet. Før tampen på det tynneste opp gjennom bukten, rundt bukten, og under egen faste part.

Flaggstikket, og dets varianter, kan ofte med fordel slås med slipp i det siste innstikket.

Flaggstikket løsnes enklest med samme metode som pålestikket, «knekk nakken på det».

Andre varianter av flaggstikket

Dobbelt flaggstikk

Dobbelt flaggstikk er mer stabilt
Dobbelt flaggstikk
Av .

Dobbelt flaggstikk gjør flaggstikket enda mer stabilt og enda lettere å åpne. Den er en enda sikrere løsning for mange skjøtejobber. Dersom flaggstikket skjøter tau av forskjellig dimensjon, er dobbelt flaggstikk ofte den beste løsningen. Det tynneste tauet skal slås på bukten til det tykkeste. Dobbelt flaggstikk kan godt slås med slipp, som gjør det enda enklere å løse opp.

For å slå dobbelt flaggstikk: Slå enkelt flaggstikk, og før tampen rundt og under egen faste part to hele runder (i stedet for kun en).

På engelsk heter dobbelt flaggstikk Double Sheet Bend og er ABoK-nummer 1434.

Dobbelt flaggstikk med slipp og lås

Dobbelt flaggstikk med slipp og lås er svært sikkert og kan til og med brukes til å skjøte ankertauet.
Dobbelt flaggstikk med slipp og lås
Av .

Denne brukes når du skal være trippel sikker på at en skjøt ikke skal løsne under spesielle omstendigheter, og den samtidig skal være enkel å åpne. Med denne kan du skjøte et ankertau som i perioder ligger uten belastning i vannet. Slepebåtmannskap bruker den til å skjøte tunge slepetrosser på tunge slepebåter. Da skjøtes trossene ved hjelp av en tynnere sterk line som surres mellom spleiset øye i hver taulengde mange ganger før den skjøtes med denne supre knuten. Den er pålagt til akkurat denne jobben. Den er en smart forbedring som fjerner flaggstikkets få potensielle svakheter, uten vesentlig ulempe.

For å slå dobbelt halvstikk med slipp og lås: Lag vanlig dobbelt halvstikk, med slipp. Trekk tampen over knuten og stikk den ned i slipp-løkken. Samse godt.

På engelsk heter denne knuten Lashing Knot. Den er ikke i ABoK.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ashley, Clifford W. (1993) The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co.Inc, New York
  • Petersen, Johan J. (2015) Knuteboka – Stikk og bruk. Kagge forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg