fenologi

Fenologi, vitenskapen om klimaets innflytelse på de periodiske forandringene hos planter og dyr. I botanikk prøver fenologien å forklare forholdet mellom klimaet på et sted og tidspunktet for starten av hovedfasene i plantenes, særlig trærnes utvikling i vegetasjonsperioden. Som hovedfaser regnes løvspring, blomstring, fruktmodning og løvfall.

Faktaboks

uttale:
fenologˈi
etymologi:
av feno- og -logi

Innen zoologien foreligger mange undersøkelser av klimaets (særlig temperatur, nedbør og lys) innflytelse på bl.a. trekkfuglers ankomst og avreise, insekters utviklingshastighet og formeringsevne, antall generasjoner hos insekter, vinterdvale hos vekselvarme dyr, pelsskifte hos pattedyr (fra sommer- til vinterpels og omvendt), og inntreden og avslutning av diapause.

Fenologi omfatter også selve beskrivelsen av utviklingen av både flora og fauna på en lokalitet (f.eks. fuglenes ankomsttider).

C. von Linné, som først begynte med slike undersøkelser, mente at når man først var blitt klar over de ytre faktorenes innflytelse på plantenes utviklingsfaser, så skulle man omvendt kunne slutte fra tidspunktet for starten av disse til vedkommende steds klima. I Norge ble fenologiundersøkelser gjort av F. Schübeler, Chr. Printz og H. Printz.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg