Fenologi er vitenskapen om klimaets innflytelse på de periodiske forandringene hos planter og dyr. Fenologi omfatter også selve beskrivelsen av utviklingen av både flora og fauna på en lokalitet (for eksempel fuglenes ankomsttider).

Faktaboks

Uttale
fenologˈi

Botanikk

I botanikk prøver fenologien å forklare forholdet mellom klimaet på et sted og tidspunktet for starten av hovedfasene i plantenes, særlig trærnes, utvikling i vegetasjonsperioden. Som hovedfaser regnes løvspring, blomstring, fruktmodning og løvfall.

Zoologi

Innen zoologien foreligger mange undersøkelser av klimaets (særlig temperatur, nedbør og lys) innflytelse på blant annet trekkfuglers ankomst og avreise, insekters utviklingshastighet og formeringsevne, antall generasjoner hos insekter, vinterdvale hos vekselvarme dyr, pelsskifte hos pattedyr (fra sommer- til vinterpels og omvendt), og inntreden og avslutning av diapause.

Historikk

Carl von Linné var den første som begynte med slike undersøkelser. Han mente at når man først var blitt klar over de ytre faktorenes innflytelse på plantenes utviklingsfaser, så skulle man omvendt kunne slutte fra tidspunktet for starten av disse til vedkommende steds klima.

I Norge ble fenologiundersøkelser gjort av F. Schübeler, Chr. Printz og H. Printz.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg