pitotrør

Artikkelstart

Pitotrør er et rett eller bøyd rør som brukes til å måle trykket i strømmende væsker eller gasser.

Faktaboks

Uttale
pitˈå-rør

Pitotrøret ble oppfunnet av Henri Pitot (1695–1771) og videreutviklet av Henry Darcy (1803–1858). I dag brukes det for eksempel til å måle hastigheten til skip eller fly.

Prinsipp

Måling av statisk trykk og totaltrykk til strømmende væske i et rør.

Et objekt som er i ro vil utsettes for mange kollisjoner med molekylene til væsken eller gassen objektet befinner seg i. Til sammen vil disse kollisjonene utsette objektet for en kraft per areal som kalles det statiske trykket P0. Dersom objektet beveger seg med en fart v i forhold til væsken eller gassen, vil objektet i tillegg til det statiske trykket P0 også utsettes for et dynamisk trykk Pd = 1/2ρv2, der ρ er massetettheten til væsken eller gassen. Dette betyr at et objekt i bevegelse med hastigheten v vil utsettes for et totaltrykk P0+1/2ρv2. Dette totaltrykket kan man måle ved å sette et rør inn i væskestrømmen som vist i figuren. Røret er åpent i den ene enden slik at væske eller gass strømmer rett inn i åpningen. Den andre enden av røret er forbundet til en sensitiv trykksensor som dermed målet totaltrykket. For å kunne måle det dynamiske trykket, må man i tillegg til et pitotrør også ha en måler for statisk trykk P0. Dette gjøres vanligvis ved å montere en åpning nær en fast overflate som peker normalt på fartsretningen, som vist i figuren. På grunn av friksjon mellom fast stoff og væske eller gass, vil farten her være omtrent null, og bare det statiske trykket P0 måles. Trekker man nå det statiske trykket målt på denne måten fra det totale trykket målt ved hjelp av et pitotrør, kan man finne det dynamiske trykket som skal være lik Pd = 1/2ρv2. Dersom man kjenner massetettheten, kan man nå bestemme hastigheten gitt ved

\[v= \sqrt{\frac{2P_d}{\rho}}\]

I fly kan man i tillegg bruke det statiske trykket som høydemåler. Ettersom det statiske trykket avtar jo høyere opp over bakken man kommer, kan det brukes til å indikere høyde og hvor fort man beveger seg rett oppover i tyngdefeltet.

Anvendelser

Pitotrør brukes til å indikere farten til et fly.

Pitotrør kan sammen med en statisk trykkmåler brukes til å måle farten til skip og fly. Pitotrøret peker da fremover i fartsretningen, og det målte trykket brukes til å måle indikert lufthastighet. For å finne sann lufthastighet, må man korrigere for instrumentfeil, samt variasjoner i massetetthet og temperatur. Dersom pitotrøret blokkeres, kan det oppstå feil i målinger av fart. Slike blokkeringer kan være is eller ansamlinger av insekter. Spesielt insekter har vist seg å være et problem dersom fly blir stående lenge på bakken, og må tas hensyn til ved klargjøring av fly.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg