Føljetong, tidligere en avisartikkel anbrakt nederst på siden og skilt fra stoffet ovenfor ved en tverrstrek, helst av kåserende, anekdotisk art og viet tidens litterære og kunstneriske liv. Ordet ble tidligere benyttet om en fortsettelsesfortelling i en avis eller et ukeblad. En føljetong kan være enten skjønnlitteratur eller sakprosa. I dag brukes føjetong mest for serier uten avsluttende episoder som såpeopera, sitcom eller situasjonskomedie og realityserier på fjernsyn eller på strømmetjenester som Netflix og radiopodcaster.

Daniel Defoes roman Robinson Crusoe gikk som føljetong i Original London Post i 1719 og 1720. Mange berømte forfattere som Honoré de Balzac, Alexandre Dumas, Gustave Flaubert, Victor Hugo, Edgar Allan Poe og Conan Doyle skrev føljetonger. Avisene konkurrerte om å ha de mest populære føljetongene, som økte salgs- og opplagstallene. I Frankrike ble det rundt 1830-tallet vanlig at føljetongene ble publisert på avisenes førsteside og de mest populære seriene virket positivt inn på befolkningens leseferdigheter. For forfatterne kunne en suksessfull føljetong være innbringende, de tjente først penger på publisering i avis og deretter på en samlet bokutgave.

Føljetongformatet passet også godt til radioserier. De såkalte såpeseriene begynte som radioføljetonger beregnet på husmødre, og fikk kallenavnet såpeopera fordi de ble sponset av såpeprodusenter.«Guiding Light» startet som en amerikansk radioføljetong i 1937, og ble overført til TV i 1952. De meste kjente amerikanske tv-føljetongene er Dallas (1978-1991) og Dynastiet (1981-1989). I Norge er Hotel Cæsar (1998-2017) den lengstlevende tv-føljetongen.

Ordet kommer av fransk 'lite blad', opprinnelig brukt om gratis tilleggsblad til en avis. Ordet ble fra 1800 brukt om en «kjellerartikkel» i Journal des débats. I moderne fransk brukes ordet feuilleton for tv-serie.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.