Faktaboks

Daniel Defoe

Født Daniel Foe

Uttale
di'fou el. də'fou
Født
13. september 1660, London, England
Død
24. april 1731, London, England
Levetid - kommentar
Omtrentlig fødselsår
Daniel Defoe
Daniel Defoe, forfatteren av Robinson Crusoe.

Daniel Defoe var en engelsk forfatter, i dag mest kjent for romanene Robinson Crusoe og Moll Flanders. Det meste av livet var han likevel mest aktiv som satirisk skribent av politiske og samfunnsaktuelle artikler.

Fra handelsmann til journalist

Defoe var sønn av en lysestøper i London, og faren hadde råd til å betale for en bra utdannelse. Defoe var alltid en ivrig talsmann for borgerklassen han var født inn i, selv om han pyntet litt på eget navn ved å legge til et De til etternavnet Foe.

Han forsøkte seg uten hell som forretningsmann i flere ulike bransjer, og endte med konkurs. Han slet med gjeld hele livet, selv om han også tjente penger på noen av prosjektene.

Pamflettskribent

Defoe slo så inn på politisk journalistikk og ble en av Englands flittigste pamflettskrivere. Han var selv av dissenter-familie, og ble særlig kjent for satiren mot de høykirkeliges forfølgelse av dem, The Shortest Way with the Dissenters (1702). Til straff for denne ble han satt i gapestokken og fengslet, men folk flest hyllet ham.

Tory-tidsskrift

Etter et halvt år ble han satt på frifot mot løfte om å tjene torypartiet som skribent og til og med som politisk spion. Avtalen omfattet muligens også tidsskriftet The Review, som Defoe startet i 1704 og selv forfattet i de ni årene det kom ut. Her skrev han tre ganger i uken om aktuelle spørsmål av politisk, økonomisk, religiøs og kulturell art.

Tidsskriftet fikk betydning for avisenes utvikling (særlig lederartikkelen) og for essayet som middel til folkeoppdragelse.

Ved maktskiftet i 1714 gikk Defoe over til whiggene, men mistet begge partiers tillit.

Ny karriere som romanforfatter

Robinson og Fredag

Illustrasjon fra en 1865-utgave.

I sitt 60. år innledet han så et nytt rikt forfatterskap med Robinson Crusoe (1719), som snart vant verdensberømmelse. Denne fortellingen om en skipbrudden som oppholder seg i 28 år på en øde øy, behandler et sensasjonelt stoff på en fengslende måte, samtidig som forfatteren stadig trekker oppbyggelige konklusjoner.

Senere kom, mer eller mindre i romanform, Captain Singleton (1720), Moll Flanders (1722), A Journal of the Plague Year (1722), Colonel Jack (1723), Roxana (1724) og en mengde andre fortellinger og skrifter av forskjellig art.

Den moderne romanen

Defoe er en av de første forfatterne som formet den moderne romanen, etter Aphra Behn og før Samuel Richardson og Henry Fielding. Selv gav han seg ut for å være reporter i stort format. Han gjorde selv det fantastiske virkelighetsnært ved hjelp av realistiske detaljer og tilsynelatende dokumentering.

Defoe var svært produktiv i mange sjangre, og A Tour thro' the Whole Island of Great Britain (3 bind., 1724–1727) gjorde tjeneste i femti år som håndbok for reisende og er et viktig historisk kildeskrift.

Oversettelser

Robinson Crusoe er en av de mest oversatte bøkene i verden, og er kommet i mange norske versjoner siden midten av 1800-tallet. Der skal være tidlige oversettelser fra for eksempel 1839 og 1874, mens den forløpig nyeste er fra 2018. Noen av disse har vært fullstendige utgaver, men en god del har vært forkortet. En oversikt over en del navngitte oversettere ser slik ut:

Hans Brekke 1887, H. J. Haffner 1915, T. Vetlesen 1919, Rasmus Løland 1935, M. Berntsen 1936, Herbrand Lavik 1940, Siv Urdland 1948 (basert på Løland), Anka Borch 1951, Leif Toklum 1969, Hans Braarvig 1971, John Armand 1980, Tor Edvin Dahl 1999, Peter Fjågesund 2018.

I tillegg har mange av disse kommet i nye utgaver over flere år.

Filmversjoner

Robinson Crusoe har også vært grunnlag for filmproduksjoner siden tidlig stumfilmtid, for eksempel i 1903 og 1913. Det har vært mange animerte versjoner for barn. I 1954 laget Luis Bunuel en Oscar-nominert film. Senere kom en 1997-film av Rod Hardy og George Miller, og i 2008-09 en fjernsynsserie.

Men også romanen om Moll Flanders er blitt filmatisert flere ganger. Terence Young laget en film i 1965 med Kim Novak som Moll. Donald McWhinnie laget en TV-film i 1975, og i 1996 kom to ulike versjoner. Den ene en film regissert av Pen Densham, den andre en frodig adaptasjon regissert av David Attwood og med manus av Andrew Davies. Alex Kingston spilte hovedrollen som Moll Flanders.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Backscheider, Paula R: Daniel Defoe : his life, c1989.
  • Bell, Ian A.: Defoe's fiction, c1985.
  • Richetti, John, The Cambridge Companion to Daniel Defoe, 2008.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg