Daniel Defoe, engelsk forfatter, sønn av en lysestøper i London. Han forsøkte seg uten hell som forretningsmann, slo så inn på politisk journalistikk og ble en av Englands flittigste pamflettskrivere; særlig kjent er satiren mot de høykirkeliges forfølgelse av dissenterne, The Shortest Way with the Dissenters (1702). Til straff for denne ble han satt i gapestokken og fengslet, men folk flest hyllet ham. Etter et halvt år ble han satt på frifot mot løfte om å tjene torypartiet som skribent og til og med som politisk spion. Avtalen omfattet muligens også tidsskriftet The Review, som Defoe startet 1704 og selv forfattet i de ni årene det kom ut. Her skrev han tre ganger i uken om aktuelle spørsmål av politisk, økonomisk, religiøs og kulturell art. Tidsskriftet fikk betydning for avisenes utvikling (særlig lederartikkelen) og for essayet som middel til folkeoppdragelse.

Ved maktskiftet i 1714 gikk Defoe over til whiggene, men mistet begge partiers tillit. I sitt 60. år innledet han så et nytt rikt forfatterskap med Robinson Crusoe(1719), som snart vant verdensberømmelse. Denne fortellingen om en skipbrudden som oppholder seg i 28 år på en øde øy, behandler et sensasjonelt stoff på en fengslende måte, samtidig som forfatteren stadig trekker oppbyggelige konklusjoner. Senere kom, mer eller mindre i romanform, Captain Singleton (1720), Moll Flanders (1722), A Journal of the Plague Year (1722), Colonel Jack (1723) og en mengde andre fortellinger og skrifter av forskjellig art.

Defoe er blitt kalt den første moderne romanforfatter. Selv gav han seg ut for å være reporter i stort format. Han gjorde selv det fantastiske virkelighetsnært ved hjelp av realistiske detaljer og tilsynelatende dokumentering. Når han skriver om kjeltringer og kurtisaner, kan hans moralisering virke uekte, men hans menneskelighet og fortellerglede er ekte nok. A Tour thro' the Whole Island of Great Britain (3 bd., 1724–27) gjorde tjeneste i femti år som håndbok for reisende og er et viktig historisk kildeskrift. Defoe var alltid en ivrig talsmann for borgerklassen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.